Ahmet POLAT

Spor Sakatlıkları 2

Ahmet POLAT

Ayak Bileğinin Burkulması:
Günlük hayatta da sıklıkla rastlanan durumlardan biri olan ayak bileği burkulması, spora ara verilmesine sebep olabilir. Ayak bileği burkulması, genellikle ayak bileğinin içe doğru burkulması ve bunun sonucunda liflerde deformasyon oluşmasına anlamına gelir. Burkulma sonucunda ağrılar, kısa sürede geçebileceği gibi eklem zedelenmesi gibi durumların yaşanması sonucunda uzun süre devam edebilir.

Kasık Ağrısı:
Çekilmiş kasık kası ağrısı olarak da adlandırılan kasık kas zorlanması da spor sakatlıkları çeşitleri arasında geliyor. Kalça eklemi ve bacak kaslarını üzerinde olumsuz etkileri olan kasık ağrısı, futbol, Amerikan futbolu ve basketbol gibi sporlarda sıkça görülür. 

Tendon Yaralanmaları:
Tendon yaralanmaları arasında en sık görüleni aşil tendonunda meydana gelen yaralanmalardır. Vücuttaki en uzun tendonlardan olan aşil tendonu, diz arkasından topuk kemiği arkasına kadar uzanır. Aşil tendonu yaralanmalarının tedavisinde cerrahi yöntemlere de sıklıkla başvurulur. Basketbolcuların, futbolcuların ve voleybolcuların kariyerlerine ara vermesine sebep olabilir. Kevin Durant, 2019 NBA Finalleri’nde aşil tendonunun yırtılması sonucu bir yıl boyunca parkelere geri dönmedi. Klay Thompson, Mehmet Okur, Kobe Bryant, ve David Beckham, gibi isimler aşil tendonu yırtığı sebebiyle kariyerlerinin bitmesi ihtimaliyle yüzleşmek zorunda kalan sporcular arasındadır.

Tenisçi Dirseği:
Tenis veya golf gibi dirseğin sürekli olarak kullanıldığı sporlarda, zaman içerisinde dirsekteki tendonlarda ufak yırtılmalar ve zedelenmeler meydana gelebilir. Ağrı dirsek dışında, el, el bileği gibi ön kol kaslarında oluşabilir. 

Diz Ağrısı: 
Özellikle koşucuların yakındığı bir spor sakatlığı olan diz ağrısı, diz kıkırdağında sorun olması anlamına gelebilir. Şişlik, merdiven inip çıkarken zorlanma gibi belirtilerin eşlik ettiği diz ağrısı sorununu yaşamamak için koşuya uygun ayakkabı giyilmesi ve diz çevresi kaslarının güçlenmesine yardımcı olacak egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Sporda diz sakatlıkları yaşandığında sorunun büyümemesi için hızla bir doktora danışılması önerilir.

Spor Sakatlıkları ve Tedavileri:
Spor sakatlıkları ve tedavi yöntemleri, her sakatlığa ve kişiye özel durumlardır. Spor sırasında ve sonrasında ağrı veya yanma gibi belirtiler yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora danışmanız gerektiğini unutmayın. Doktora danıştıktan sonra size özel bir tedavi planı ile sakatlığınızın iyileşmesinin ardından spor yapmaya devam edebilirsiniz. Bununla beraber doktora başvurana kadar geçen süre içinde tek başınıza yapabileceğiniz basit önerileri aşağıda bulabilirsiniz.
Daha fazla hasar görmesinin önüne geçmek için sakatlanan bölgeyi 2-3 gün boyunca koruyun. Ayak bileğinizi burktuğunuz zaman üzerine basmamak gibi önlemlerle sakatlanmanın kötüleşmesi engelleyebilirsiniz.
Sakatlanan bölgeye buz ile kompres yapabilirsiniz. Böylelikle şişmeyi engellemiş olursunuz. Buzun yanı sıra sakatlanan bölgeyi havada tutmanız da sakatlığın ilerlemesini engelleyebilir. Ayak bileği örneğinden devam edersek ayağınızı yukarıda tutup altına bir yastık koyarak desteklemek işe yarayabilir.
Ağrınızın çok olduğu durumlarda parasetamol ya da ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz ancak bunu mutlaka bir doktora ya da eczacıya danışarak yapmalısınız. 
Sporcu sakatlıkları yaşamamak için doğru ekipmanları kullanmanın, ısınma hareketlerini ve soğuma hareketlerini düzenli olarak yapmanın, spor sırasında kendinizi fazla yormamanız gerektiğinin altını bir kez daha çizerek yazımızı sonlandırıyoruz. Size uygun spor ekipmanları ve spor yapmanın keyfini artıracak her türlü spor aksesuarı Yalı Spor’da sizi bekliyor. Herkese eğlenceli ve güvenli sporlar diliyoruz!

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenin ve düzenli spor yapın…

Yazarın Diğer Yazıları