Ahmet POLAT

Resmi Ve Milli Branşımız Hemsball 1

Ahmet POLAT

 

Resmi Ve Milli Branşımız Hemsball - 1

2011 yılında; Hemsball Tasarımcısı ve mucidi Murat ALTINAY tarafından bulunmuştur.

2012 yılında; T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Herkes İçin Spor Federasyonu 06 Ocak 2012 THSİF/31 sayılı yazısı ile destekleme kararı vermiştir.

2013 yılında; T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’ nün 11 Temmuz 2013 20262901-020/4065 sayılı yazısı ile spor branşı olarak onaylanmıştır.

2014 yılında; İlk Antrenörlük Kursu 06-17 Ocak 2014 İzmir de açılmıştır.

2017 yılında; Antrenörlük ve Yurtdışında Kırgızistan, ABD, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, İtalya ve İngiltere’de temsilcilikler açılmış.             

AMAÇ;

Hemsball, topu yerde bulunan hedef tahtası üzerindeki çemberin içine, çembere çarptırtmadan göndererek rakip oyuncu ve ‘’oyuncuların’’ alanına yere değmesini sağlamak ve rakip oyuncu ‘’oyuncuların’’ aynı amaca ulaşmasını önlemektir.

Bu amaca ulaşmaya çalışan oyuncu ve “oyuncular” üzerlerinde durdukları ayak basma tablalarından dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Kısaca topu atar ve tutarken iyi bir şekilde dengeleri sağlamalı ayrıca da rakibinin hem topu tutmamasını sağlarken de dengeleri bozmalarını sağlamalıdırlar.

Oyuna kura atışı yapılarak başlanır. Kurayı kaybeden oyuncu servis atışını yapar. Servisi atan oyuncu topu çemberin içine atarak rakip alana gönderir.

Ralli, topun çembere değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam eder. Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanır.

Hemsball, her yaştan insanın oynanabileceği zevkli ve eğlenceli yeni bir spor dalıdır. Kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla oynanabilir.

Hemsball oynarken, topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el, göz, ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona, sahip olmak gerekir.

Hemsball ismi yan tarafta belirtildiği gibi sporun içinde yer alan dinamiklerin baş harflerinin birleşmesi sonucunda oluşmuştur.

Hemsball topunu yerde bulunan Hemsball hedef tahtası üzerindeki Hemsball çemberinin içine, çembere çarptırtmadan göndererek rakip oyuncu ve ‘’oyuncuların’’ alanına yere değmesini sağlamak ve rakip oyuncu ‘’oyuncuların’’ aynı amaca ulaşmasını önlemektir.

Oyun ve ‘’oyuncuların’’ rakip alana gönderirken topu ayak basma tablaları dahil her türlü tutma hakları vardır.

Oyuna kura atışı yapılarak başlanır kurayı kaybeden oyuncu servis atışını yapar. Servisi atan oyuncu topu çemberin içine atarak rakip alana gönderir.

Sayı sistemi, topun çember içine değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam eder.

Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanır.

Sahanın yüzeyi Hemsball topunu zıplatabilen düz ve pürüzsüz sert bir zemin olmalıdır. Oyun parke ya da sentetik zemin üzerinde oynanabilir.

Gençlere yönelik yapılan çalışmaların amacı ise; serbest zamanlarında fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde olumlu yönde etki edebilecek olan sportif çalışmaları özendirmek, bu sayede kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamak, sosyal anlamda topluma uyum sağlamalarını kolaylaştırmak ve spor yoluyla çocuklarda temel motor aktiviteleri geliştirmek, düzgün duruş, cimnastik ve atletik özellikler kazandırmaktır.

OYUN SAHASININ YÜZEYİ

Sahanın yüzeyi Hemsball topunu zıplatabilen düz ve pürüzsüz sert bir zemin olmalıdır. Oyun parke ya da sentetik zemin üzerinde oynanabilir.

OYUN ALANININ ÜZERİNDEKİ ÇİZGİLER

Oyun alanını belirleyen tüm çizgiler Küçükler ve Büyüklerde 4 cm. Çiftlerde ise; 5 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminin renklerinden farklı ve oyuncular ile hakemlerin net olarak görebileceği zıt renkte olmalıdır.

 

Bir sonraki yazı dizisinde;

  • KÜÇÜKLER VE BÜYÜKLER HEMSBALL SAHASI
  • ÇİFTLER HEMSBALL SAHASI
  • TOP:
  • HEDEF TAHTASI:
  • AYAK BASMA TABLASI:
  • ALAN ŞERİTİ:
  • MAÇA BAŞLAMA:
  • İLK SERVİS ATIŞI:
  • SAYI SİSTEMİ:
  • OYUN KURAL BİLGİLERİ:
  • SAYI:

 

Yazarın Diğer Yazıları