Ahmet POLAT

Bölgesel Amatör Ligi hiçte ''BAL'' gibi değil…

Ahmet POLAT

 

2020-2021 Futbol Sezonu Elazığ açısından önemli bir sezon olacağı kesin. Çünkü 3 takımımız Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) ilimizi temsil edecek.

Ligde iyi bir performans sergileyen ve sezonu 6. sırada tamamlayan Fırat Üniversitesi. 1. Amatör Kümenin şampiyon olarak tamamlayan Yolspor ve 2. sıradaki Kovancılarspor takımları ilimizi en iyi şekilde temsil edecekleri muhakkak. Liglerin tescili sonrasında transfer çalışmaları start aldı.

Farklı bir konu da şu ki; Karakoçangücüspor takımı 3. Ligde temsilcimiz olan Elazığ Belediyespor takımını devralması oldu.  Amatör ligdeki kadrosunda bulunan oyuncuların boşta kalması 3 takımın bu oyuncular için girişimde bulundukları ve bünyesine katmak için çalışmalar başlatıldı.

Futbolcular açısından bakacak olursak da pazar payı artmış ve kendilerini sergileme alanı genişlemiş oldu. 3 takımın katılım göstermesi bir yönden de farklı senaryoları beraberinde getirmekte. Her ilin kontenjanını artırılması sonucunda mevcut olan 11 grup sayısının otomatik olarak artması demek oluyor.

Elazığ’ın grubu tekrar 2. Grup mu olacak? Yoksa hangi takımlarımız hangi gruplarda temsil edecek ve rakipleri kimler olacak?   Muamma…

Bunlar her biri ayrı ayrı hesap ve değerlendirilmesi gereken hususlar. Şuan yapılanlar yaptım oldu mantığıdır. Her 3 takım Bal’da mücadele edecek ama ekonomik açıdan nasıl plan izlenecek. Takımların sayılarının artırılması güzel ama maddi açıdan da kulüplere ne denli bir destek verilecek ?

Katılım payı olarak 2019 yılında 22 bin TL her kulüpten alındı. Spor kamuoyunda söylenen tek konu; bu katılım payının 40 Bin TL civarında olması yönünde…

Şimdi takımlar katılım payı ücreti, transfer ve maç başı ücretleri, malzeme, antrenör yada antrenörler ücreti ve deplasman harcamaları. Toplama vurduğunuzda bir BAL takımının sezonda en az harcama tutarı 400 ila 500 Bin Lira aralığında.

TFF varsa yoksa Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig olarak görüyor. 3. Lig ve BAL’ı hiç mi hiç hesaba katmıyor.

En önem verilmesi gereken ligler aslında alt ligler ve mevcut takımların alt yapıları. Ancak sporun gelişmesi ve iyi sporcuların çıkması hiç akla bile gelmiyor.

Nasıl Atletizm de asimile edilen Atletler Milli takımda boy gösteriyorlarsa; yakında Futbolda da, bu sistem eninde sonunda uygulanacak galiba!...

Olan ülkenin çocuklarına ve kulüplere olacak.

Ülkemizde en yetenekli sporcular ve en iyi antrenörler var. Sadece imkan ve destek verilmesi bekleniyor. Malesef bu işin sonu hep hüsran ve günü kurtarmanın hesapları yapılıyor.

 

SPONSOR ŞART…

Kulüplerin maddi sıkıntılarını yasal olarak sponsor desteği ili çözmesi mümkün.

Devletin yasa gereği firmalardan her yıl almış oldukları vergilerden spora olan desteği ile yaptığı kadarını düşmekte. Örnek verecek olursak stadyum yapımı, forma reklamı, antrenman malzemesi gibi birçok alanda reklam alınabilmekte.

TFF tarafından yayınlanan talimatlarda reklamın ölçüleri, yerleri, renkleri, içeriği gibi hususlar madde madde yayınlanmış durumda. Kulüplerin yapması gereken işlemler ise daha fazla reklam ve maddi gelir sağlamak.

Amatör ligler ile BAL ve daha üst liglerin giderleri 3 ya da 4 katı olmakta. Bunun da karşılanması sponsorların desteğiyle mümkün.

2020-2021 futbol sezonunda başta ilimizin lokomotif takımı olan Elazığspor, Elazığ Belediye spor (Karakoçanspor Futbol Kulübü), BAL takımlarımızdan Fırat Üniversitesi, Yolspor ve Kocancılarspor takımlarına başarılar diliyorum…

Yazarın Diğer Yazıları