Veysel Demirci'den Köyü Ziver'e Ziyaret

Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı Akbulut köyünün ismi Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 26.04.2023 tarihli ve 50925 sayılı Bakan onayı ile 'ZİVER' olarak değiştirilmesi nedeniyle ZİVER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Veysel DEMİRCİ köyünü ziyaret etti.

Veysel Demirci'den Köyü Ziver'e Ziyaret
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köy ziyaretinde köy halkıyla bir araya gelen ve vatandaşlarla sohbet eden ZİVER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Veysel DEMİRCİ, köy isminin değişikliği ile ilgili yaptığı değerlendirmede, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk ASLAN imzalı resmÎ yazısı ile köyün isminin "ZİVER" olarak değiştirilmesine karar verildiğini ve bu amaçla bugün ZİVER köyüne geldiklerini belirterek, ‘’Bugün hayatımızın en anlamlı ve en mutlu günlerinden birini yaşıyoruz’’ dedi.

DEMİRCİ’NİN MUTLULUĞU DİKKATLERDEN KAÇMADI…

İş insanı Demirci, köyü ZİVER’in isminin yer aldığı yeni isim tabelasının önünde çektirdiği fotoğraf sırasında yaşadığı mutluluk ise dikkatlerden kaçmadı.

ZİVER Köyünün isim değişikliği ile ilgili resmi yazıda şu ifadelere yer verilmişti: ‘’Elazığ ili Palu ilçesine bağlı Akbulut köyü adının "ZİVER" olarak değiştirilmesi 26.04.2023 tarihli ve 50925 sayılı Bakan onayı ile uygun görülmüştür. İlgililere duyurularak duyuru belgesinin Bakanlığımıza gönderilmesini, yeni adın kayıtlara işlenerek kullanılmasını ve yol üzerinde bulunan isim levhalarının değiştirilmesini arz ve rica ederim. Selçuk ASLAN İller İdaresi Genel Müdürü.”

*ZİVER FARSÇA’DA ‘GÜZEL’ ANLAMINA GELİYOR!*

ZİVER, Elazığ ilinin Palu ilçesine bağlı bir köydür. Köyün Zazaca adı “Züver” olup bu isim Molla Mustafa tarafından verilmiştir. Köyün yeşillik ve sulak bir bölge olmasından ötürü bu isim verilmiştir. Farsçada güzel anlamına gelmektedir. Elazığ iline karayolu ile 122 km, demiryolu ile 130 km, Palu ilçesine 50 km uzaklıktadır. Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. Yakınından Murat Nehri geçmektedir. Köyün, Sarıng ve Cafrun adında iki yaylası vardır. Köyün içme kaynakları dağ yamacından çıkan sularla sağlanmaktadır. Köye 1500'lü yıllardan sonra bugünkü insanların yerleşmeye başladığı tahmin edilmektedir. İsmi, sonradan daha önce Akbulut olan ZİVER Köyü Murat Nehri'ne yakın olduğu için adına Züver denilmiştir. ZİVER; Palu'nun en büyük köylerinden biridir. Züver iki farklı bölgeden oluşan büyük bir yerleşim yeridir. 1993 yılında devletin köyü boşaltmasından sonra köy halkı Elazığ Bingöl Malatya ve Diyarbakır illerine yerleşmiştir. Züver'lilerin bir kısmı ise Avrupa'nın değişik ülkelerinde ikamet etmektedirler. Almanya’nın Bremen Kenti'nde Züverlilere ait bir sokak ta bulunmaktadır.

*GELENEK VE GÖRENEKLERİNE ÇOK BAĞLI BİR KÖY; ZİVER! *

 Köyün en önemli geleneklerinden biri bayramlarda bütün küskünlerin barışmasıdır. Evlilikler ise başlık parası alınmadan yapılmaktadır. ZİVER Köyünün birlik içinde olduğu en görkemli zamanı cenaze törenleridir. Köyün üç tarafı sularla çevrilidir. Elazığ İline karayolu ile 122 km, demiryolu ile 130 km, Palu ilçesine 50 km uzaklıktadır. Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Yakınından Murat Nehri geçmektedir. Kuzeyde Tunceli, batıda Elazığ, doğuda Bingöl, güneyde ise Diyarbakır bulunmaktadır. Köyün karşısındaki heybetli AKDAĞ(KO SPİ) tam bir doğa harikasıdır. Köyün iki yaylası vardır(Sarıng, Cafrun). Köyün içme kaynakları dağ yamacından çıkan sularla sağlanmaktadır. Köyün diğer turistik yerleri ise mezarlıklar bölgesindeki küçük göletler ve tam bir doğa harikası olan Murat Nehri'nin yanındaki HOSEL'dir. ZİVER Köyünün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kışları çok soğuk yazları ise çok sıcaktır. Ekonomi; Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.