Umut Veren Açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gazetecinin, 'seçim tarihi öne çekilecek mi tarih ne zaman açıklanır, kamuoyunda konuşulan tarihler gündeminizde mi?' sorusuna verdiği, 'Sular durulmadan olmaz. Kamuoyunda ne görüşülür ne konuşulursa hepsi bizim gündemimize gelir. Çünkü biz istikametimizi kamuoyunda konuşulanlardan alıyoruz.' yanıtını vermesi, seçimlerin öne alınması yanında milletvekili listelerinin de seçmenin beklentileri doğrultunda yapılacağı konusunda kamuoyunda heyecan ve umut uyandırdı.

Umut Veren Açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Siyaset, ülke seçim gündemine odaklanmışken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iki önemli açıklama geldi.
 
AK Parti Merkez Yürütme toplantısında seçim tarihine yönelik 3 farklı alternatif üzerinde duruldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyunda konuşulan seçim tarihlerine ilişkin "Kamuoyunda ne konuşuluyorsa hepsi bizim gündemimize gelir" yanıtını vermesi seçimlerin 14 Mayıs ta yapılması noktasındaki görüşleri kuvvetlendirdi.

ERDOĞAN: “İSTİKAMETİMİZİ KAMUOYUNDA KONUŞULANLARDAN ALIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bir gazetecinin, seçim tarihine ilişkin tartışma yaşandığı, 30 Nisan, 7 Mayıs ve 14 Mayıs'ın ifade edildiğini belirterek, "Seçim tarihi öne çekilecek mi tarih ne zaman açıklanır, kamuoyunda konuşulan tarihler gündeminizde mi?" sorusuna Erdoğan, "Sular durulmadan olmaz. Kamuoyunda ne görüşülür ne konuşulursa hepsi bizim gündemimize gelir. Çünkü biz istikametimizi kamuoyunda konuşulanlardan alıyoruz." yanıtını vermesi seçim tarihinden ziyade milletvekili listelerinin  kamuoyunun beklentilerine karşılık gelecek şekilde oluşturulacağı, kamuoyunun tepkisini çeken isimlerin listelere konulmayacağına dair bir umut oluşturdu.

KAMUOYUNDA MİLLETVEKİLLERİ LİSTELERİ İÇİN KONUŞULANLAR DİKKATE ALINACAK MI?

Seçim tarihi ile ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ifade edilen “Kamuoyunda ne görüşülür ne konuşulursa hepsi bizim gündemimize gelir. Çünkü biz istikametimizi kamuoyunda konuşulanlardan alıyoruz” cümlesi seçim tarihinden ziyade kamuoyunda milletvekili listelerinin oluşması konusunda halkın ve kamuoyunun beklentilerinin dikkate alınacağına dair önemli bir işaret olarak algılandı. Erdoğan’ın bu ifadesinin 2023 seçimlerinin şifrelerini de ortaya koyduğunu ifade eden siyasi gözlemciler Ak Parti’nin bu kez tabanın sesine kulak vereceğini ve liste dayatması yapmayacağını dile getiriyorlar.
 
KAMUOYUNDA NE KONUŞULUYOR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz istikametimizi kamuoyunda konuşulanlardan alıyoruz." açıklamasının 2023 seçimlerinin anahtar cümlesi olduğuna dikkat çeken siyasi gözlemciler,  kamuoyunun düşünce, beklenti ve hassasiyetinin seçimlerde listelere yansıyacağından umutlu olduklarının ifade ediyorlar.
Kamuoyunda tüm ülke genelinde milletvekili listelerinin; halkta karşılığı olan, sevilen, her kesim tarafından takdir edilen ve bu özellikleriyle partiye yeni oylar getirilebilen isimlerden oluşturulmuş güçlü bir kadrodan oluşturulması gerektiğinin yüksek sesle konuşulduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, Ak Parti Genel Merkezinin yaptırdığı memnuniyet ankentinden de bu sonuçların çıktığını ve mevcut vekillerden memnuniyetin yok denecek düzeyde olduğunu dile getiriyorlar.
“BİRİ BİLE OLSA…”
Kamuoyunda mevcut milletvekillerinden memnuniyet düzeyinin çok düşük olduğunu, bir ya da birkaçının yeniden aday gösterilmesi durumunda bile halkın büyük çoğunluğunun genel merkeze tepki olarak  Ak Parti’ye  oy vermeyeceklerini ifade eden siyasi gözlemciler, kamuoyunda bu görüşün “eskilerden biri bile listede olsa Ak Partiye oy vermem” şeklinde dalga dalga yayılıp toplumda genel kabul gördüğünü dile getiriyorlar.

SİYASİLER DE BU GERÇEĞİ GÖRÜYOR
Kamuoyunun mevcut milletvekillere bakışı ve tepkilerinin Genel Merkez kadar,  bizzat kendileri tarafından da bilindiğini ve bu durumu sahada da gözlemlediklerini ifade eden siyasi gözlemciler, mevcut milletvekillerinin, partilerinin, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmesinde risk oluşturmamak için yeniden adaylık konusunda ısrarcı olmayacakları ve yeni dönemde farklı görevlerde olma taleplerine yoğunlaşacaklarını ifade ediyorlar.

Milletvekillerinin sürekli sahada olma gayretlerini kişisel siyasi çalışmadan ziyade Ak parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarısı ve hizmetlerini anlatmaya yönelik olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, Elazığ milletvekillerinin kendi siyasi gelecekleri yerine partisi ve liderlerinin siyasi geleceğine yoğunlaşan ve bu konuda yeri geldiğinde  fedakarlık yapmaktan geri durmayacaklarını dile getiriyorlar.

YENİ VE ETKİLİ İSİM BEKLENTİSİ
2023 seçimlerinin hem ülkemiz hem de Ak Parti için geçmesi zor bir kritik eşik olduğunu, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da çok iyi görüldüğünü, bu sebeple başta çalışanların maaşları olmak üzere kesenin ağzını açıp ilk kez seçim ekonomisi uygulamasının da bu seçimlerin bıçak sırtında olduğunu gösterdiğini ifade eden siyasi gözlemciler, bu sürecin birilerinin milletvekili olma hırsı ve fantezisine feda edilmeyeceğini dile getiriyorlar.

VEKİLLERE GÖREV DÜŞÜYOR
2023 seçimlerinin Erdoğan ve Ak Partinin iktidarını riske sokmaması için kendilerine kamuoyundan tepki gelen tepkileri gören mevcut milletvekillerinin de bu vebali almama ve Türkiye Yüzyılı hedefine ulaşmada takoz olmama adına duyarlı bir fedakarlık örneği göstererek önümüzdeki günlerde yeniden aday olmayacaklarını açıklamaları bekleniyor.