Söz Millette...

Pazar günü sandığa gidiyoruz. Yoğun geçen kampanya döneminde adaylar projeleri ve söylemleriyle halkın karşısına çıktılar ve kendilerini anlattılar. Şimdi söz sırası millette…

Söz Millette...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat  depremleri dolayısıyla sakin başlayan ancak, son bir ayda yoğun bir seçim kampanyası ile devam eden 14 Mayıs seçimlerine saatler kaldı. 
Siyasi partiler en çok milletvekili çıkarmanın çalışmalarını yaparken, Cumhurbaşkanı adayları da yüzde 50 +1 oyu alarak Cumhurbaşkanı seçilmenin mücadelesini veriyorlar.

CUMHURBAŞKANLIĞINDA SON DURUM

14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçiminde, Cumhurbaşkanlığı yarışı dört isim arasında yaşanacak.
Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu,  Muharrem İnce ve Sinan Oğan arasında gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanlığı yarışında iddialı olan isimler Erdoğan ve Kılıçdaroğlu.

ERDOĞAN GÜVEN VERİYOR

Seçimlere saatler kala Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu görülüyor. 
Erdoğan’ın özellikle son günlerde insanların maddi anlamda rahatlamalarına yönelik adımları karşılık buldu. Ücretsiz doğalgaz, çalışanlara ek zam, akaryakıtta yaşanan indirimler ve diğer avantajlar kararsız seçmenler üzerinde önemli bir etki oluşturdu.
Erdoğan’ı farklı kılan ve öne çıkaran en önemli etkenlerden biri de iha, siha, savaş gemileri, milli helikopter, bulunan zengin doğalgaz ve petrol yatakları yanında Türkiye Yüzyılı vizyonuna sığdırdığı projeler.
Türkiye’nin kalkınması yanında bölgesine üstlendiği misyonla dünya barışına katkı sunan, Rusya-Ukrayna savaşında tahıl koridorunun açılmasında ortaya koyduğu liderlik de Erdoğan’ı rakiplerinden farklı kılıyor.
Erdoğan’a oy verecek kesimlerin en önemli hareket kaynağı ise ülkeye verdiği güven.
Millet ittfakının görünen 6 ortağı, iki büyükşehir belediye başkanı, artık iki tarafında çok açıkça ifade ettiği HDP ortaklığı, bunlarla birlikte ABD ve batı ülkelerinin Kılıçdaroğlu’na verdiği aleni destek yanında Erdoğan’a duydukları büyük kin ve nefret, birçok seçmeni Erdoğan’ın yanında olmaya itiyor.
HDP kanadının Kılıçdaroğlu’na hitaben “görüşüp anlaştığımız şartları neden kamuoyuna açıklamıyorsun” tehdidine rağmen bu konuda net bir şey söylenmiyor.
Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’yı serbest bırakma vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu’na HDP’den destek gelse de partinin şahin kanadının bununla yetinmeyip özerklik talebinde ısrarcı olduğu görülüyor.

KILIÇDAROĞLU YÖNETEBİECEK Mİ?

Seçimlere iddialı hazırlanan ve HDP dahil etrafında oluşan geniş bir ittifakla seçimlerin favorisi gösterilen isimlerden biri de Kılıçdaroğlu.
Çok başlı bir yönetim anlayışının ülkeyi nasıl bir ortama götüreceğinden endişe duyan önemli bir kesim, Kılıçdaroğlu’na mesafeli duruyor.
Görünen ve görünmeyen ortaklarının dayatması, talepleri ve bunlarda ısrarcı olmalarının bunaltacağı bir Kılıçdaroğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetmede aciz kalacağı ifade ediliyor.
Yürüyen merdivene tersten binen, seçmen kütüğünü kontrol etmediği için oy kullanamayan, sosyal medyada kullandığı mavi tik’in ücretini ödemeyi ihmal ettiği için mavi tiki elinden alınan, bastığı zemindeki seccadeyi göremeyen, kapalı bir dış politikayı tercih eden, ABD gezisinde yaptığı karanlık oda görüşmeleri konusunda kamuoyuna bilgi veremeyen bir Kılıçdaroğlu’na ülkenin emanet edilemeyeceğini düşünen seçmenler, tercihini farklı adaylardan yana kullanmayı düşünüyorlar.

MUHARREM İNCE VE SİNAN OĞAN FAKTÖRÜ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan Muharrem İnce ve Sinan Oğan, söylemleri ile hem Erdoğan’ı hem de Kılıçdaroğlu’nu eleştiriyorlar. Ancak her ikisi de milli konularda Erdoğan’a daha yakın duruyorlar.

ELAZIĞ, YÜZDE 70 ERDOĞAN 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Elazığ’daki tablo ise oldukça net. Her ne kadar Ak Partili mevcut milletvekilleri ve aday listelerine tepkili olsa da Elazığ halkı büyük oranda Erdoğan’a destek oluyor. Milletvekili seçimlerine birçok partiye ve bağımsız adaylara oy veren seçmenler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tereddütsüz Erdoğan’a oy veriyor.
Elazığ’ın Erdoğan’a vereceği oy oranının yüzde 70’lere varacağı ifade ediliyor.

PARTİLERDE SON DURUM

14 Mayıs seçimlerine yoğun bir tempoyla hazırlanan siyasi partiler ile bağımsız adaylar son atakları ile seçmenlerin oyunu almaya çalışıyorlar.

AK PARTİ’DE “SALDIM BAYIRA MEVLAM KAYIRA” RUHU

Elazığ’da 14 Mayıs seçimlerinin en güçlü ve favori partisi olmasına rağmen en heyecansız, en ruhsuz ve gayretsiz partisi Ak Parti oldu.
Önceleri aday adaylık müracaatındaki sayıyı az gören ve bunun seçim sonuçlarına olumsuz etki edeceğini hisseden Genel merkezde etkili olan isimlerin, daha önce bir vesile ile tanışıklığı olan  taşradaki dostlarını arayarak “sen neden müracaat etmiyorsun” cümlesini “kesin listedeyim” şeklinde yorumlayan ve bir hışımla aday adayı olan isimlerle bu sayı 74’e kadar çıkarılmıştı.
Yoğun müracaatın ardından açıklanan listenin oluşturduğu hayal kırıklığı hem aday adaylarında yaşanmış, hem de parti tabanında hissedilmişti. Ancak bu olumsuzluğun parti teşkilatlarını da yıkacağı ve elinin kolunun bağlanacağı kimsesin aklına gelmemişti.
Ak Parti teşkilatları 15 günlük bir fetret döneminin ardından biraz da milletvekili adaylarının gayretleriyle de olsa sahaya indi ve görünür olmaya başladı.
Adayların kitleleri coşturması sonucu kendileri de az-çok motive olan teşkilatlar, seçimlere 15 gün kala tümüyle sahaya inmeye başladılar. 

TABAN SAHİPSİZ

Ak Parti teşkilatları, seçim çalışmaları sürecinde partinin samimi tabanını dahi süreç içerisine çekemediler. Programlar teşkilatların değil, adayların ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlulları’nın gayretleri ile coşkulu geçti. 
Yapılacak siyasi çalışmalara katılmayı içinden geçiren ancak kendisine bir SMS mesajı ya da bir yönetim kurulu üyesinden talep ve teklif gelmediği için içi kan ağlayarak evinde oturan parti tabanını kazanmak ve sürece katmak amaçlı  herhangi bir gayret gösterilmedi.

KADIN KOLLARININ YOĞUN GAYRETİ

Bu süreçte Ak Parti’de en etkin ve samimi çalışan birim ise Kadın Kolları oldu. Başkan Burcu Tüver’in samimi duruşu, insanlarla kurduğu etkili iletişim ve gayreti, kadınları bu seçimlerin de öznesi yapmaya yetti.
Ak Parti’nin şehirde astığı reklam afişlerinin sayı bakımından az olması sonucunda yapılan eleştirilerden hareketle  son haftada bir atağa geçildi ama, bu arada üstünlük başka partilere geçmişti bile…

CHP HER YERDE 

Seçimlere sadece son birkaç ayda değil, iki yıldan beri hazırlanan CHP Milletvekili Gürsel Erol, seçim sürecinde de gitmediği ilçe, belde, girmediği cadde-sokak kalmadı.
Bakanlık iddiasıyla seçimlere giren ve “benim siyasi hedeflerim büyük” ifadesiyle bu hedeflere Elazığ’ı da katmak isteyen Erol’un afişleme çalışmasında da çok iyi bir noktada olması  gözlerden kaçmadı.
Erol’un bu süreçte en büyük handikapı ise, CHP listesine tepeden yazılan ikinci ve üçüncü sıra adayları oldu. Saadet ve Deva adayları CHP’ye katkı yerine eksi olarak yansıdı. Elâzığ genelinde 3 bin seçmeni  olan Saadet’in ancak bin seçmeni CHP’ye oy veriyor. Buna karşın bu ismin CHP’den başta HDP olmak üzere diğer partilere  kaçırdığı seçmen sayısı 9 bin. 
Bu gerçeğe ve denkleme rağmen, eline aldığı iki görseli sihirli değnek sanıp sorunları çözeceği gibi çocuksu bir duyguya kapılan dayatma adayın amacının vekil olmak değil, çakma ürün satmak olduğu konuşuluyor.

MHP’DE SEFERBERLİK

MHP; 2023 seçimlerine en prensipli, en teknik ve tüm tabanını harekete geçiren bir sorumluluk ve dava bilinciyle çalışan parti oldu.
MHP milletvekili adayı Semih Işıkver hem Cumhur ittifakının önemine, hem Erdoğan’ın neden seçilmesi gerektiğine, hem de MHP’nin neden milletvekili çıkarması gerektiğine dair önemli açıklamalar ve paylaşımlarla taktir topluyor.

İYİ’DE TEK ADAMCILIK

Bir yıl önce ülkede iyi bir rüzgâr yakalayan, ancak son aylarda ciddi bir düşüş yaşayan İyi Parti, Elazığ’da da zor durumda.
Birinci sıra milletvekili Av. İrfan Sönmez’in kendi merkezli bir seçim kampanyası yürütmesi, diğer milletvekili adaylarını yok saymakla kalmayıp, parti genel Başkanı Merak Akşener ve söylemlerini de yok sayan, ve bugün bulunduğu konumla çelişen kendi mücadelesini öne çıkartan bir söylem geliştirmesi,  parti tabanında da tepki görüyor.
“Başını eğmeyeceğim” gibi öznesi yüklemi belli olmayan, anlamı bozuk bir slogan ve seçilen resmi de baskısı da oldukça kötü olan afişleri şehre astıran Sönmez’in bu amatör çalışması da alay konusu oluyor.

MHP, BBP, Ak Parti’den sonra FETÖ yapılanmasına yakın duran, bu yapının medya kuruluşlarında amansız
 FETÖ güzellemeleriyle öne çıkan, açılım sürecinde akil adamlara mihmandarlık yapan ve bu süreçte Ak Parti politikalarını amansız savunan Sönmez’in, bugün İyi Parti’den vekil olmak için bu politikaları eleştirmesi samimi bulunmadığı gibi, gerçekçi de görülmüyor. Seçim sürecine iki yıldır sahada aktif olarak hazırlanan 2.sıra Milletvekili Adayı Yüksel Ercan'ın samimiyeti ve gayreti parti tabanı ve Elazığ kamuoyunun gözünden kaçmıyor.

YRP, MECLİSE GİRİYOR

Kendi logosu ve adaylarıyla seçimlere giren Yeniden Refah Partisi, başta Genel Başkan Fatih Erbakan olmak üzere birkaç milletvekili alarak meclise girmeyi planlıyor.
Elazığ teşkilatı adayları da saha çalışmalarını yürütürken, listesinde birlik ve beraberlik içerisinde yürüttükleri seçim kampanyasında  iyi bir oy potansiyeli almayı hedefledikleri görülüyor.

BAĞIMSIZ ADAY AÇIK, TEK KİŞİLİK BİR ORDU GİBİ

14 Mayıs seçimlerinde bağımsız aday olan Prof. Dr. Yasemin Açık, parti teşkilatları, ilçe örgütleri, gençlik ve kadın kolları olmamasına rağmen şehirde en çok çalışan ve ilgi gören isim olarak öne çıkıyor.
Hemen hemen her evden ve her siyasi partiden oy alan Prof. Yasemin Açık’ın güçlü bir oyla seçilmesini onur ve gurur meselesi yapan Elazığlıların  rekor bir oyla kendisini meclise göndermesine sayılı saatler kaldı.
Açık’ın alacağı güçlü bir destekle Elazığ’ın Ankara’daki gücünün ve etkinliğinin gösterilmesi açısından da önemli olduğuna vurgu yapan siyasi gözlemciler, yüksek oyla giden Açık’ın Ankara’daki gücünün de aynı  oranda yüksek olacağını dile getiriyorlar.