Siyaset, Seviye Kaybediyor

14 Mayıs 2023 seçimlerine iki aydan kısa bir süre kala aday adaylarının partilere müracaatları devam ediyor. Ak parti, 2018 seçimlerine nazaran daha az müracaatın yapılması dolayısıyla müracaat süresini 22 Mart Çarşambaya kadar uzattı. Bu durum halkın siyasete ilgisinin azaldığını göstermekle birlikte seçimlerin sonuçlarından emin olamama olarak yorumlanıyor.

Siyaset, Seviye Kaybediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için partilere aday adaylığı müracaatları devam ediyor.
2018’de yapılan seçimlere nazaran müracaat sayısında yaşanan düşüş, siyasi belirsizlik olarak görüldüğü gibi seçimlerin sonuçları üzerinde emin olunmamasıyla yorumlanıyor.

AK PARTİ’DE ADAYLIK BAŞVURULARI GEÇMİŞ SEÇİMLERE NAZARAN AZALDI

2018 Seçimlerinde Elazığ'dan yoğun müracaatın yaşandığı partilere 2023 seçimlerinde yeterli ilgi gösterilmedi.
2018 seçimlerinde Elazığ’da en çok aday adayı müracaatı AK Parti’ye oldu. 74 kişi AK Parti’den Elazığ Milletvekili Aday Adaylığı başvurusunda bulundu.  Müracaat uzatma kararı son müracaat tarihinde bir gün önce açıklanmasına rağmen Ak Parti İl Merkezine resmi olarak 20 müracaat yapıldı. 
Başta eski milletvekilleri, üst düzey bürokratlar müracaatlarını Parti Genel Merkezine yapmalarıyla birlikte sayının 35’e çıkması bekleniyor.

DİĞER PARTİLERDE DE DURUM FARKSIZ
2018 yılı seçimlerine göre Ak Parti’de olan müracaat sayısının oldukça azalması, diğer partilerde de kendini gösterdi.
2018 seçimlerinde MHP’ye 20, İyi Parti’ye 17, Saadet Partisi’ne 14, CHP’ye 4 müracaat yapılmıştı.

BÜROKRATLAR İLGİSİZ
Geçmiş seçimlerde oldukça çok sayıda bürokratın görevlerinden istifa ederek milletvekili adat adayı olduğu gözlenmesine rağmen 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerde bürokratların ilgisizliği gözlerden kaçmıyor.
Ak Parti’nin daha güçlü olduğu dönenlerde kendi konumlarını yükseltmek ve önemli noktalara atanmak amacıyla görevlerinden istifa eden bürokratların hiç biri listeye girememiş ancak amaçlarına ulaşarak üst görevlere terfi etmeyi başarmışlardı.
14 Mayıs seçimlerinde az sayıda bürokrat müracaatı olmasını seçimin sonucunun kestirilememesine bağlayan siyasi gözlemciler, bürokratların kendilerini bir parti lehine afişe etmeme ve olası hükümet değişikliğinde cezalandırılma endişesi ile istifa edip aday adayı olmayı göze alamadıklarını dile getiriyorlar.

PROFİL DÜŞTÜ
Siyasi partilere yapılan aday adaylığı müracaatları incelendiğinde içlerinde milletvekili olmaya ehil, birikim ve donanım yönünden kendini geliştirmiş, siyaset ve yöneticilik konusunda kendisini ispatlamış, halkta karşılığı olan isimlerle birlikte hayatında hiçbir başarısı olmayan, vizyon taşımayan, kamuoyunda tanınmayan ve birikim olarak milletvekili olmanın çok uzağında duran isimlerin de müracaat etmeleri kamuoyunda tepki çekiyor.

TEMSİL GÜCÜ VE BAŞARI HİKÂYELERİ YOK
Partilere yapılan aday adaylığı müracaatlarının yoğunlaştığı bu günlerde milletvekili olma kararını kamuoyuyla paylaşan birçok ismin, ilimizi temsil noktasında profil eksikliği olmasıyla birlikte hiçbir başarı hikayesi olmayan, bugüne kadar toplumda bir karşılık edinememiş, şehrin sorunlarına yönelik proje ortaya koyamayan, aday adayı olduğu partiye artı oylar getirme yerine oy kaçırma potansiyeli olan isimlerin adaylığının daha çok olması siyasetin seviyesini düşürdüğü gibi halkın siyasete bakışını da olumsuz etkiliyor.

PARA SAÇARAK VEKİL OLMA HAYALLERİ
İlimizden milletvekili olmak isteyen bazı aday adaylarının ise “ben yaptım, ben yaparım, ben başarırım gibi yüksek ego cümleleriyle üst perdenden konuşup   yağmurda kendisine şemsiye tutturan, açık hava reklamları, televizyon programları ve çiğköftelik ikram programlarıyla öne çıkmaya çalıştıkları ve geçmişte Cem Uzan örneğinde olduğu gibi  hiçbir zaman başarılı olmayan para ile seçim kazanma yöntemini uyguladığına dikkat çeken siyasi gözlemciler, bu durumun hem o isimlere hem de aday adaylık müracaatı yaptığı partiye zarar verdiğini dile getiriyorlar.

SAYGIN, TEMSİL GÜCÜ YÜKSEK VE GÜVEN VEREN İSİMLER
14 Mayıs seçimlerinde sırf aday adayı olmak amacıyla ortaya çıkan, kendilerini tanıtma ya da bir yerlere mesaj verip bunun semeresini sonradan alma adına siyasi partilerde boy gösteren aday adayları yanında bugüne kadar bulunduğu görevlerde başarı hikâyeleri yazmış, temsil gücü ve yeteneği olan, şehrin sorunlarına ve çözüm önerilerine vakıf, halkta karşılığı olan ve halkın mutlaka listelerde görmek istedikleri isimler de aday adaylığı müracaatlarını yapıyorlar.

HALKIN GÖNLÜNE HİTAP EDEN ADAYLAR BEKLENİYOR
14 Mayıs seçimlerinde partilerin sandıkta başarıyla çıkmalarının en önemli şartının halkta karşılığı olan, vizyon ve ufuk sahibi, mütevazi, davasına ve liderine sadık isimlere sandığa gitmeleri olduğunu dile getiren siyasi gözlemciler, bu yapılmadığı sürece halkın destek vermeyeceği gibi sandığa gitmeme gibi bir tepki koyabileceğini ifade ediyorlar.