Sıcak Çarpması Önemli Bir Sağlık Sorunu

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı/Genel Dahiliye Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Nevzat GÖZEL, sıcak çarpması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sıcak Çarpması Önemli Bir Sağlık Sorunu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doç. Dr. Nevzat GÖZEL,“Sıcak çarpması bir insanın aşırı sıcakta kalması ile birlikte vücut ısısının kırk santigrat derece veya üzerinde olmasıyla belirti veren bir rahatsızlık durumudur. Sıcak çarpması olan bireylerde bulantı, kusma, ishal, şuur değişiklikleri, bilinç değişiklikleri olabilir, bununla birlikte hastanın düşünme yetisi zayıflar, konfüzyon dediğimiz olmayan sesleri görüntüleri algılama gibi şikâyetler ile başvurabilir.”dedi.

Doç. Dr. GÖZEL, mevsimin sıcak günlerinde bu tür olaylarla sık sık karşılaşıldığını belirterek, özellikle diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği veya başka kronik hastalığı olan yaşlı bireylerin bu sıcak havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. 


GÖZEL, çocukluk yaş grubunun da bu gruba dâhil olduğunu söyledi.

Doç. Dr. GÖZEL, egzersiz, spor veya benzeri aktivitelerin sabahın serin saatlerinde yapılmasının daha uygun olacağını, aşırı su kaybını önlemek için bol sıvı tüketiminin önemini vurguladı. 

GÖZEL, diyabeti yoksa bol sıvı içeren meyvelerin tüketiminin de bu hastalarımıza özellikle katkı sağlayacağını belirtti.