Sanayi Sitesi Bilmecesi

Şehir merkezinde kaldığı ve ihtiyaca cevap veremediği için taşınması gündeme gelen Sanayi Sitesinin nereye yapılacağı Elazığ kamuoyunda tartışma konusu oldu. Yeni sanayi sitesi yapımı için kurulan iki kooperatifin farklı alanlarda çalışma yapması siyasetin de gündemine yansıdı.

Sanayi Sitesi Bilmecesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde uzun süreden bu yana hizmet veren ancak ihtiyaca cevap veremediği için şehir dışına taşınması gündeme gelen sanayi sitesinin nereye yapılacağı tartışma konusu oldu.

İKİ KOOPERATİF KURULDU

İlimizde yeni bir sanayi sitesi kurulması amacıyla iki kooperatif kuruldu.
Beştepe Modern Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi 2019 yılında kurularak çalışmalar başladı.
Üye kaydını yapan Kooperatif, Şahinkaya bölgesi Kuzey Çevre yolu üzerinde 2 Bin 200 dönüm arazi üzerinde yapılması planlanan sanayi sitesi için çalışmalara başladı.
Bu çalışmayla birlikte yeni sanayi sitesinin Güney Çevre yoluna yakın Ancuz köyünde kurulması amacıyla Mehmet Turhan Başkanlığında 3. Sanayi Sitesi yapı kooperatifi kuruldu. 

İKİ OLUŞUM DA BAKANLIKLA İRTİBATA GEÇTİ

İlimizde yeni bir sanayi sitesi kurulması amacıyla başlatılan çalışmalarda her iki oluşum de gerekli yasal mevzuatları yerine getirmek amacıyla hem yerel kamu kurumlarıyla hem de Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde çalışmalarını yürüttüler.

ÖZTÜRK’TEN “HAYIRLI OLSUN” AÇIKLAMASI

Her iki kooperatifin yeni sanayi sitesi kurulması amacıyla farklı alanlarda devam ederken Ak Parti 23 ve 26’ıncı dönem Milletvekili Tahir Öztürk Sanayi Sitesinin Şahinkaya Mahallesi arkasında kalan Karayazı bölgesine yapılacağı açıklaması geldi.
Elazığ Esnaf Birliğine bağlı oda  Başkanları  ve üyeleri ile birlikte Elazığ Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil’i ziyaret eden Tahir Öztürk,  sanayi sitesinin Şahinkaya mahallesi arkasında kalan Karayazı bölgesine yapılacağını duyurdu. 
Öztürk ziyaret sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Elazığ’dan gelen esnaf odaları başkanlarımızla beraber; kurulması planlanan yeni Küçük Sanayi Sitesi’nin yer tahsisi sorunlarını Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ile görüşerek çözüme kavuşturduk. Küçük Sanayi Sitesi Şahinkaya Mahallesi’nin arkası karayazı bölgesinde yeni organize sanayinin yanında yapılacak. Hayırlı olsun” dedi.

BELEDİYEDEN İTİRAZ VAR

Eski Milletvekili Tahir Öztürk’ün yeni sanayi sitesinin Kuzey çevre yolu Karayazı bölgesinde yapılmasına ilk itiraz Elazığ Belediyesinden geldi.
Elazığ Beledisinden yapılan açıklamada, sanayi sitesinin yapılacağı alanın şehrin gelişimini olumsuz etkileyeceği ve belediyenin görüşü alınmadan yapılan yer seçiminin ortak akıldan ve esnaların tercihinden uzak olduğu vurgulandı. İşte Elazığ Belediyesinin “bilgilendirme” açıklaması
“Yapılması Planlanan Küçük Sanayi Sitesi İle İlgili Kamuoyunu Bilgilendirme
Şehrimizin geleceğini şekillendirme noktasında atılacak tüm adımların ortak akılla atılması noktasındaki hassasiyetimiz doğrultusunda bu açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
Bazı basın-yayın organlarında Küçük Sanayi Sitesi’nin yer tahsisine ilişkin bir açıklama yer almıştır. Açıklamada Küçük Sanayi Sitesi’nin Şahinkaya Mahallesi'nin arka kısmında yapılmasının kararlaştırıldığı kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu noktada Elazığ Belediyesi olarak çalışmalarımızı şehrimizin tüm paydaşları ile birlikte uzun süredir devam ettirmekteyiz.  
Bilindiği üzere Şahinkaya Mahallesi şehrin gelişimi noktasında önemli bir bölgedir. Sorunların çözümü noktasında her zaman olduğu gibi sadece bugünü göz önünde bulundurarak atılacak her türlü adıma karşı şehrin yarınlarını düşünerek adım atmak en önemli hassasiyetimiz olmuştur. Bu hususta da bu hassasiyetimiz doğrultusunda Küçük Sanayi Sitesi'nin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tekrar şehir merkezi konumunda kalması şehir vizyonu açısından olumsuz bir durum oluşturacaktır.
Öte yandan şehrin kimliğine, vizyonuna yansıyacak her kararın şehrin tüm paydaşlarıyla oluşturulacak ortak akılla alınması gerekmektedir. Elazığ Belediyesi olarak bu konuda her çalışmayı hassasiyetle yürütürken şehrin en önemli paydaşı olan Elazığ Belediyesi'nin görüşü dışında atılan bu adım kabul edilebilir nitelik taşımamaktadır. Küçük Sanayi Sitemizin Elazığ Belediyesi başta olmak üzere konunun muhatabı tüm paydaşların ortak akıl doğrultusunda belirleyeceği bir alana taşınması şehrin geleceği açısından atılacak önemli bir adım olacaktır. Ancak basında yer alan açıklamalara kamuoyunun tepkisi de dikkate alındığında atılan adımın doğru bir adım olmadığı ve halkımız tarafından kabul görmediği aşikârdır.
Küçük Sanayi Sitesi’nin yerine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Küçük Sanayi Sitesi’ni en uygun yer de yapmayı planlarken bu doğrultuda esnafımızla da istişare ederek onların görüşleri çerçevesinde Sanayi Sitesi’ni kabul görülen alana yapmayı planlamaktayız. Bu süreç içerisinde de esnaflarımızın mağduriyet yaşamaması adına ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri için uygun bir alan belirlenecektir.  Şu an itibariyle paydaşlarımızla yürütülen çalışmalar kapsamında oluşan alternatiflerden birincisi şehrimizin gelişimine etki etmeyecek alan olan 2. İŞGEM'in arka tarafı, ikincisi ise Şahinkaya mevkiidir. Buna karşın şehrin geleceğine olumsuz yansımayacak alternatif alanlara ilişkin çalışmalar da devam etmektedir. Mevcut haliyle şehrin ihtiyacına cevap vermeyen bu yapının taşınması şehir adına elzem bir adım olmasına karşın atılacak adımın şehrin kaderine olumsuz yansıyacak bir karar olmaması gerektiği hususundaki hassasiyetimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

MUHATAPLAR NEDEN SESSİZ?

İlimizde kurulacak yeni sanayi sitesinin kurulacağıyla ilgili eski milletvekili Tahir Öztürk ile Elazığ Belediyesi arasındaki fikir ayrılığına karşın olayın asıl muhatapları olan iki yapı kooperatifinden hala bir açıklama gelmiş değil.
Siyasilerden ziyade esnafların ve odalarını ilgilendiren böylesine önemli bir konuda ne Beştepe Modern Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi yetkililerinden ne 3. Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi yetkililerinden ne de Esnaf Odalarından herhangi bir açıklama gelmemesi, olaya sadece siyasilerin duyarlılık gösterdiği yorumlarına sebep oldu.

GEÇMİŞİN ACI TECRÜBELERİNİ UNUTMAMAK LAZIM

Elazığ’da ortak akıl ve kamu kurumları arasında istişarenin olmamasının çok sayıda acı bedelinin ödendiğine dikkat çeken vatandaşlar, İl Emniyet Müdürlüğü binasının hem yapıldığı yer hem de güvenlik gerekçesi ile bir şerit yolun trafiğe kapatılmasına sebep olacak şekilde yola yakın yapılması gibi yanlışlıkların tekerrür etmemesi için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.

VALİ TORAMAN’A GÖREV DÜŞÜYOR

Şehrin acil ihtiyaçları arasında yer alan yeni sanayi sitesinin bir an önce hayata geçirilmesi, yapılacağı alanın tespit edilip resmiyet kazanması için ilgili muhatapların bir masa etrafında toplanıp ortak akılla çözüm bulması için ilimiz Valisi Ömer Toraman’a görev düşüyor.
Şehrin önemli bir probleminin çözümü noktasında inisiyatif alarak tarafları ve önerdikleri alanların avantaj ve dezavantajlarını dinleyip her kesimin mutabık kalacağı bir alanda yeni sanayi sitesinin temellerinin atılmasını getirecek bu adımın bir an önce atılması bekleniyor.