Klinik Psikolog Seren Karabulut, Kış Depresyonu Nedir ?

Klinik Psikolog Seren Karabulut kış depresyonu ile ilgili yaptığı açıklamalarda ' Kış depresyonunda en önemli belirtinin uyku artışı ve yemeğe fazla yönelme olduğu bilinmektedir'dedi.

Klinik Psikolog Seren Karabulut, Kış Depresyonu Nedir ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Mevsimler sebebiyle hava  durumunda görülen  sürekli kapalılık durumu, bireylerinde  ruhsal açıdan olumsuz etkilenmesine sebep olabiliyor. Mevsimsel geçişler sebebiyle sonbahar ve kış aylarında günışığının azalmasına beynin verdiği tepki ile tetiklendiğini düşünülmektedir. Kış depresyonunun serotonin ve melatonin’in kan düzeylerindeki farklılıklarla ilişkili olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır yani bu iki madde bireyde uyku ve uyanıklık döngüsünün, enerjisinin ve ruh halinin düzenlenmesinde rol oynar. Bu mevsimlerde günlerin kısalmasıyla birlikte günışığında bulunduğumuz zamanın azalması ve karanlık saatlerin uzamasıyla depresyon oluşumunda biyolojik koşullar oluşturur. Kapalı alandan dışarı çıkmamak, vakitlerin genelini uyuyarak geçirmek, özellikle baş ağrısı gibi bedensel ağrılar yaşamak, enerjisizlik , yorgunluk, halsizlik gibi durumların seyretmesi başlıca ruhsal olumsuz etkilerin örnekleri diyebiliriz. Aynı zamanda ikili diyaloglarımızda tahammül edememe hali , çabuk öfkelenme ve iletişim kurmada zorluk yaşamada bu durumlara eşlik ediyor diyebiliriz.
Bilmeliyiz ki düşünce, duygu ve davranış üçgenimizde çevre koşullarının etkisi de oldukça fazladır. Duygu durumumuzun olumsuz etkilenmesinden korunmak adına farkındalık ve kontrol edebilmek oldukça önemli olmaktadır. 

Kış depresyonunda en önemli belirtinin uyku artışı ve yemeğe fazla yönelme olduğu bilinmektedir. Karbonhidrat içeren besinlere olan ilgilin artışı oluşur. Mevsimsel depresyon  belirtilerin (en az iki yıl arka arkaya) mevsim içinde sadece birkaç ay sürmesi, diğer mevsimlerde aynı şekilde seyretmemesine göre ayrıştırılır.
Dikkat edilmesi gereken noktalar;
Kış depresyonunda erken farkındalık  önemlidir belirtileri farkettiğimizde , uyku saatlerinin düzenlenmesi, beslenme düzenine dikkat edilmesi ve düzenli şekilde gün ışığından faydalanmak, fiziksel egzersizlerde bulunmak, sevdiklerimize zaman ayırmak ve paylaşımlarda bulunmak, yeni ilgi alanları oluşturmak, hobilerimize vakit ayırmaya dikkat etmek, yoga meditasyon, neden egzersizleri önem arz eder"dedi.