Prof. Dr. Ozan: 'Kadına Yönelik Şiddetin Sona Erdiği Nice 8 Mart'lar Dilerim'

TKKD Elazığ Şube başkanı Prof. Dr. Sema Temizer Ozan, Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlayarak bu günün simgesi olan Mimoza Çiçeğinin hikayesinden bizlere bahsetti.

Prof. Dr. Ozan: 'Kadına Yönelik Şiddetin Sona Erdiği Nice 8 Mart'lar Dilerim'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MİMOZA ÇİÇEĞİNİN ANLAMI VE HİKAYESİ
Prof. Dr. Sema Temizer Ozan, ”Mimoza Çiçeği; anlamını da, hikayesini de hayat dolu renklerine borçludur. İtalya 1946 yılında ikinci dünya savaşından yıkık dökük çıkmıştır, insanlar bir coşku, yaşama dair bir umut aramaktadırlar. Derken İtalyan Kadın Birliği Üyesi olan 3 kadın, toplumun yeniden inşasının “kadın dayanışmasına” bağlı olduğunu düşünür. Üç güçlü kadın, bu yaklaşımlarını sembolize etmesi için bir çiçek seçmesini teklif ederler. Sunulan tüm teklifler arasında üç tanesi öne çıkar: Karanfil, anemon ve enfes kokusuyla mimoza çiçeği. Aşağıdaki özellikleri sayesinde kazanan mimoza çiçeği olur: sapsarı renkleri ile neşe saçtığı için ( yıpranan moraller, mimoza çiçeği  ile düzelsin diye), 
Mart’ta çiçek açtığı için (Dünya Kadınlar Gününü sembolize etsin diye), Büyük bir ağaç haline gelene kadar çok fazla emek ve bakım gerektirmediği için (ülkeler mimoza çiçeği gibi hızla kalkınabilsin diye),  En önemlisi de, aynı kadınlar gibi kırılgan görünümlerinin arkasında güçlü bir karakter barındırdığı için (mimoza çiçeği zor coğrafi koşullarda bile çiçek açabilir)” dedi.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE KADINLARA MİMOZA ÇİÇEĞİ HEDİYE EDİLMESİ GELENEK HALİNE GELMİŞTİR

Temizer Ozan, ”O gün bugündür Dünya Kadınlar Gününde kadınlara mimoza çiçeği hediye edilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Bir kadın sadece sevgilisinden veya çocuklarından değil, dayanışmayı sembolize ettiği için kadın dostlarından da mimoza çiçeği hediyesi alır.Mimoza çiçeğinin özelliklerini ve dünya literatüründeki yerini göz önüne aldığımızda, mimoza çiçeğinin aşağıdaki anlamlarını taşıdığını söyleyebiliriz. Dayanışma, Ölümsüzlük, Hassasiyet, coşuku ve umut.!!. işte tüm bu özellikler kadınların genetiğinde mevcuttur. Dünya kadınlar gününüz kutlu olsun, kadınların toplumda hak ettiği değeri gördüğü, kadına yönelik şiddetin sona erdiği nice 8 Mart’lar  dilerim” dedi.