Prof. Atmaca, 'mutluluk ısmarlama gelmez'

Geçtiğimiz hafta resmi açılış töreni yapılan ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın prestij projesi olarak kabul gören Engelsiz Yaşam Merkezi yerleşkesinde hizmet veren çok sayıda birimin her kesime yönelik eğitim ve seminerleri devam ediyor.

Prof. Atmaca, 'mutluluk ısmarlama gelmez'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı Aile Danışma ve Eğitim Merkezi "ADEM" tarafından kadınlara yönelik düzenlenen konferansa, İleri Düzey Metakognitif Terapist olan ve bu özelliği ile Türkiye’de ilk, dünyadaki 3 psikiyatri profesöründen birisi olan Fırat Üniversitesi Psikyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca katılarak önemli bilgiler verdi.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta "Ruh Halimiz" konulu söyleşi gerçekleştiren Prof. Atmaca,  Engelsiz Yaşam Merkezi’nde hizmet veren birimlerin önemli bir misyon üstlendiklerini,  geçmişten bugüne ADEM’in düzenlediği programlara katılmaktan da büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
Gerek üniversitede gerekse halka yönelik düzenlediği eğitim programlarına kadınların büyük ilgi duyup katılım sağladığına çeken Prof. Murad Atmaca,  sözlerine kadınlara teşekkür ederek başladı. 
Kadınlarımızın mutlu ailelerin oluşumunda ve problemlerin çözümünde üstlendikleri misyonun çok değerli ve kıymetli olduğunu belirten Prof. Atmaca,  bununla birlikte problemlerin altında yatan ana unsurun kadınlar olmadığını, sorunların çözümü noktasında ve erkeklerin de kadınlar kadar duyarlı özverili olması gerektiğini dile getirdi. 
İnsanların ruh sağlığına olumsuz etki eden en önemli faktörün geçmişin izlerinin güne taşınarak  bunun yaşantı ve deneyimlerinin, yıllar sonra olumsuzluklarını ilk günkü gibi yaşıyormuşçasına hissedilmesinden kaynaklandığını dile getiren Prof. Atmaca,  bunun da ruh sağlığında yıkıcı etkiler yaratıp, mutsuz ve huzursuz bir ömür yaşanmasına sebep olduğunu belirtti.
 30 YIL ÖNCEKİ CÜMLENİN YIKICILIĞI 
Meslek hayatında ilginç olaylara tanıklık ettiğini dile getiren Prof. Dr. Murat Atmaca; “öyle vakalara tanıklık ediyoruz ki otuz yıl öncesinde kendilerini inciten kıran "bir cümle" ile bütün bir ömrünü kuşatan insanlar olabiliyor. O cümleyi unutmamak için büyük bir direnç gösteriliyor kişi.  Ve haliyle yıllar içinde o bir cümlenin ağırlığı milyonlarca kütle ağırlığında hissedilen bir ağırlık olarak yaşanan acıyı daha da katlıyor. Durum öyle bir hal alıyor ki kişi, o bir cümleyi bugüne taşıyanın bizzat kendisi olduğunun farkına bile varamıyor.  İnsanların duygularını çok yoğun bir şekilde yaşayıp; olumsuz olan olayları unutmamaya karşı direnç göstermesinin bir yararının olmadığı gibi ruh sağlığına olan zararları da çorap söküğü gibi peş peşe getiriyor.” Dedi.
MUTLULUK ISMARLAMA YAŞANMAZ
 Mutlu olmanın dışarıdan "ısmarlama" ile temin edilecek bir duygu olmadığının altını çizen Prof. Atmaca insanların mutlu olmak için kabul ve kararlılık göstermelerinin önemli olduğunu ifade etti. 
Özellikle geçmişin sisli, tozlu, puslu ve karanlık izlerini silmek ve bu konuda sorun yaşayan insanları bu problemlerden arındırmak amacıyla yeni bir eğitim programı ve planlaması üzerinde çalıştıklarını dile getiren Prof. Atmaca, bu çalışmayla birlikte birçok kişinin hayatının olumlu yönde değişeceğine inandığını ifade etti.
Programa, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak devam eden Prof. Atmaca; depresyon, anksiyete, Obsesif Kompulsif Bozukluk,  şizofreni, uyku bozuklukları, uyku felci,  ses hassasiyeti olarak bilinen mizofoni hastalığı,  çocuklarda görülen hiperaktivite ve tedavisi, travma sonrası stres bozukluğu konularında problem yaşayanlar için önemli bilgiler paylaştı. 
Elazığ Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezlerinin yaptığı hizmetlerin önemine de değinen Prof. Murad Atmaca; "ADEM" tarafından düzenlenen eğitim programlarına bundan sonra da katılarak sorunların çözümünde katkı sunmaktan mutluluk duyacağını dile getirdi.