Parti mi, Aday mı ?

14 Mayıs seçimi öncesinde partilerin adayları belli oldu. Listelere tepkiler bağımsız adayların çıkmasına sebep olurken Elazığ seçimlerinin sonuçları ilk kez öngörülemeyen bir sürece girdi. sonuçları 'parti mi aday mı? ikilemi belirleyecek.

Parti mi, Aday mı ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mayıs seçimleri öncesinde partiler aday listelerini kamuoyuna açıkladılar. Ak Pati listesine olan tepki şehirde bir duraksama ve tedirginlik yaşatırken bu durum bağımsız adayların çıkmasını getirdi.

AK PARTİ TOPARLANMAYA ÇALIŞIYOR

İlimizde öteden beri en güçlü parti olan ve en çok milletvekili çıkartan Ak Parti’de liste ile ilgili değişik yorumlar yapıldı.
14 Mayıs seçimlerini kritik olarak gören ve ülkenin kader seçimi olarak kamuoyuna lanse eden Ak Parti, bu seçimlerde en çok oy ve en çok milletvekili çıkarmak amacıyla yeni yüzlere ağırlık vereceğini açıklamaş ve bunu da büyük oranda hayata geçirmişti.

AK PARTİ LİSTESİ NASIL DEĞERLENDİRİLDİ?

Ak Parti’nin Elazığ listesinde ilk sırada yer alan Prof. Dr. Erol Keleş’e büyük bir teveccüh olmakla birlikte yerinin birinci sıra değil 3. sıra olması gerektiğine yönelik partinin tabanından da tepkiler var.
Ejder Açıkkapı, hem il başkanlığı hem de milletvekilliği yapmanın avantajı, teşkilatları ve şehri tanıması, sorunlara vakıf olması, geçmişten bugüne partide ortak aklın ve vicdanın sesi olması dolayısıyla takdir gören ve herkesin rahatlıkla ulaştığı bir isim olarak öne çıkıyor.
Samimiyeti, gayreti, mütevaziliği ile listeye güç veren Açıkkapı’nın listedeki yerinin birinci sıra olması gerektiğini dile getirilenlerin sayısı da az değil.
Ak Parti’de en çok tepki çeken isim Mahmut Rıdvan Nazırlı, şehrimizin manevi iklimine önemli katkılar sağlayan ve geçtiğimiz yıllarda ebedi âleme göç eden Hafız Abdullah Nazırlı’nın torunu. Saygın bir aileye mensup olması yanında gençlik yıllarından beri Ak partinin tüm teşkilatlarında görev yapan Genel Merkez Gençlik Kolları Başkan Yardımcılığı gibi önemli görevler üslenen, en son İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevini başarıyla yürüten Nazırlı, davasına emek vermiş ve ter akıtmış bir isim. 
Girişimciliği, gençliği ve enerjisi ile ilimize önemli hizmetler sunacağına ve kısa bir süre sonra kendisine tepki gösteren çevreleri mahçup  edecek bir performans göstereceğine inanılan Nazırlı’nın halkın da ilgi odağı olacağına dair görüşler var.
Ak Parti’nin dördüncü sıra adayı Mücahit Yanılmaz, hitabeti, bölgesel oylara hakimiyeti, rakip partilere yönelik söylemleri ile seçim sürecine damga vuracak önemli bir siyasi figür. Yanılmaz’ın bu performansının kendisinin milletvekili seçilemese bile partiye önemli oranda katkı sağlayacağı ve üç milletvekilinin kazanılmasında büyük rolü olacağı ifade ediliyor.
Teşkilatların da aktif çalışması ve ters algıyı olumluya döndürme yönünde samimi bir gayret ortaya koyması halinde  Ak Parti’nin dört milletvekili çıkarması çok da sürpriz olmaz.
Vizyoner kişiliği, şehri ve şehrin insanlarını yakından tanıması, teşkilatlarla olan yakınlığı ve belediye başkanlığı döneminde tüm ilçe, belde ve köylere yönelik hizmetler ortaya koyması Mücahit Yanılmaz’ı  şanslı kılıyor.
Listenin beşinci sırasında yer alan genç isim Hasan Murat Öz, özellikle gençlerin desteğini almış, onlarla gönül köprüleri kurmayı başarmış, gayreti ve azmiyle liste birdeymiş gibi çalışma samimiyeti ortaya koyan bir isim. 
Ak Parti,  listesinde farklı isim beklentileri olan bazı kesimlerin tepkilerine rağmen, beş ismin de artıları olan, teşkilatlara emek vermiş, algılar dışında herhangi bir olumsuzlukla ismi anılmayan isimlerle en iyi sonucu almak için sahada etkin olacak. 

CHP’NİN ORTAK LİSTESİ

CHP’de beklenen oldu ve Gürsel Erol, listenin başındaki yerini korudu. CHP, kendi listesini oluşturup genel merkeze sunmasının ardından son dakika gelişmesi, olarak Saadet, Deva ve Gelecek Partisiyle ortak liste oluşturma kararının ardından listesini revize etti.
Abdullah Akın Saadet Partisi, Ahmet Yıldız da Deva partisinin adayı olarak CHP listesinde yer buldu.
Gürsel Erol’un beş yıl içinde ortaya koyduğu performans, muhalefette iken dahi ilimize kazandırdığı ve her biri büyük bir kampus alanına sahip üç okul, şehrin sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizzat iletmesi, mecliste gündeme getirmesi, meclis deprem komisyonundaki mücadelesi ile TOKİ’nin deprem bölgelerinde yaptığı 2+1 konutların yapımını iptal ettirmesi ve köy evlerinin bundan sonra betonarme ve ahırlı yapılacak olmasını sağlaması ile kendini ispatladı.
Erol’un bu performansı yanında olası Millet ittifakında Elazığ’a Bakanlık vaat etmesi kendisini bu seçimlerde de popüler yapıyor. 
Saadet ve Deva’dan CHP’ye gelecek oy toplamlarının 3 bini geçmeyeceği de biliniyor. Buna rağmen Gürsel Erol, milletvekilliğine oldukça yakın duruyor.

MHP, ETKİN BİR KAMPANYA YÜRÜTÜYOR

Listelerini ilk açıklayan ve sahaya inen parti olan MHP, tüm hatlarıyla ciddi bir performans ortaya koyuyor.
MHP birinci sıra adayı Semih Işıkver, seçimleri sırf milletvekili seçimleri olarak görmediklerini, bu seçimlerin hak ve batıl mücadelesinin bir tezahürü olduğunu ifade ediyor.
Ülkenin karanlıklara düşmemesi ve emparyal güçlerin tuzağına düşüp belirli mihrakların ve güçlerin hegemonyası altına girmemesi adına Ak Partililerden daha duyarlılık gösteren ve bu konuyu milletimiz adına hayati derecede önem atfeden Semih Işıkver, bu mesajını geniş kitlelere ulaştırmak için tüm ekibiyle birlikte yoğun gayret gösteriyor.
MHP’nin diğer milletvekili adayları ile tüm ülkücü camiada de Işıkver’in bu gayretine destek ve omuz veriyor.

İYİ PARTİ SAHADA YOK 
İyi parti, ön seçim yaparak listesini belirledi. İlk sırada kendine yer bulan İrfan Sönmez, kendi kurduğu ve isimlerini bizzat yazdığı teşkilat  mensupları ve delegelerden oy alsa da tabanda çok da karşılığı olmayan, son günlerde sosyal medyada dolaşımda olan ve Fetö yapılanmasını öven videolarıyla da tartışmalı olan bir isim olarak dikkat çekiyor.
Geniş kitlelere ve çevrelere açılma yerine dar bir çerçevede çalışma yapan, kabuğunu kırma ve yeni kesimlere ulaşma gibi  bir derdi olmayan Av.İrfan Sönmez, “Susan değil konuşan bir milletvekili" sloganıyla önümüzdeki günlerde medyada rakip partilere yönelik hamaset yüklü konuşmalarına güvenerek milletvekili olmayı hedefliyor. 
Sönmez’in bu  konuşmalarına en sert cevapların ise MHP adayı Semih Işıkver’den gelmesi bekleniyor. 

YENİDEN REFAH SÜRPRİZ YAPABİLİR
14 Mayıs seçimlerine en ilkeli en tutarlı ve milli görüşün tek ve istikrarlı partisi Yeniden Refah Partisi oldu. 6’lı masanın küsuratlı partilerinin küçük çıkarlar ve makamlar uğruna misyonunu, logosunu ve tabanını satmasına rağmen, hiçbir talepte bulunmayan Cumhur ittifakı dahil olan YRP, kendi listesi logosuyla seçimlere girme kararıyla tüm kesimlerin takdirini kazandı.
YRP’nin birinci sıra adayı Prof. Mehmet Çavaş, şehrimizi bilen, halkıyla iç içe, akademik kariyeriyle birlikle şehrine ve sorunlarına duyarlılık gösteren bir isim.Vatandaşlarla diyalog ve sohbetiyle el sıktığı seçmende güven duygusu aşılayan Prof.Dr Çavaş'ın önümüzde ki günlerde oy potansiyelini yükselteceği gözlemleniyor.
YRP; bu dik duruşu ve kendi adaylarıyla seçimlere girmesinin getirdiği avantajla birlikte, kendi parti listesinden memnun olmayan kırgın seçmenlerin de akın ettiği bir parti konumunda. Bu avantaj, YRP’yi seçimin sürpriz partisi yapabilir.

PROF.DR
YASEMİN AÇIK SİYASİ DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Son dakikaya kadar Ak Parti listesinden milletvekili adayı olması beklenen ve partiye önemli bir güç katacağı bilinen, ancak listede yer almayan Prof. Dr. Yasemin Açık, siyaset yoluyla şehre hizmet yolunu bağımsız adaylık rotasına çevirdi.
Prof. Açık’a başta Ak Parti olmak üzere hemen her parti tabanından ciddi bir destek var. Prof. Açık’ın gelen cazip teklifleri reddedip bugüne kadar Ak Partide kalması ve aday gösterilmemesine rağmen geçmiş tüm seçimlerde ciddi katkı ve emeklerine rağmen üçüncü kez aday gösterilmemesini haksızlık gören Elazığ halkı, bunu bir onur meselesi yaparak genel merkezlere bir tepki olarak tıpkı geçmişte Mehmet Ağar örneğinde olduğu gibi Prof.Dr Yasemin Açık’ı bağımsız olarak meclise göndermeye kararlı görülüyor.

ÇOBAN, ÇEKİLİR Mİ?

MHP listesinde ilk sırada yer almadığı için Bağımsız milletvekili adaylığını açıklayan Bilal Çoban’a ülkücü camiada büyük bir tepki var. Yıllardan beri emek verdiği ve birçok kez önemli makamlara aday gösterildiği halde başarı elde edememiş olmasına rağmen camianın her zaman değer verdiği Çoban’ın misyonuna ihanet etmesi bugüne kadar elde ettiği saygınlığını da bir anda yitirmesini getirebilir.
Tabandan gelen çağrılar ve misyonunun olası bir olumsuzluğun müsebbibi olmama adına Çoban’ın milli ve dava adamı duyarlılığı ile adaylıktan çekilmesine yönelik olarak camianın önce gelen isimlerinin gayreti sonuç verirse Çoban adaylıktan çekilebilir. 
Bu durum onun hem saygınlığını hem de önümüzdeki süreçlerde farklı görevlerde değerlendirilmesini  getirebilir.

ALİ ÖZCAN VAZGEÇMEK İÇİN BAHANE ARIYOR

CHP Genel Merkezi’nin ön seçim yapmaması sebebiyle tepki olarak bağımsız aday olan Ali Özcan’ın düzenlediği mitingde hayal kırıklığı yaşadığı, bu tablo sonrası çekilmek için bahane  aradığını yakın çevresine söylediği ifade ediliyor.
Özcan’ın önümüzdeki günlerde adaylıktan çekildiğini ve İstanbul’daki seçim çalışmalarına katkı vereceği, Kılıçdaroğlu ile de görüşerek desteğini açıklaması bekleniyor.

PARTİ Mİ ADAY MI?

14 Mayıs seçimlerinin sonucunu “parti mi aday mı" ikilemi belirleyecek. Bir kesim, aday ve liste ne olursa olsun davamın ve liderimin yanındayım diyerek partisine destek verecek, bir kesim de partiye bir mesaj vermek adına adayı destekleyecek. Ve seçimin kaderini de “aday” diyen kesim belirleyecek!