MÜSİAD'da Gündem, Sanal Paraların Gelecekteki Olası Etkileri

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesinin bu hafta ki gündeminde endüstri 4.0 ile beraber blok zincir (blockchaın) teknolojisi, bitcoin ve sanal paraların gelecekteki olası etkileri konuşuldu.

MÜSİAD'da Gündem, Sanal Paraların Gelecekteki Olası Etkileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantıya, kriptoloji, siber güvenlik uzmanı Doç. Dr. Muharrem Tuncay Gençoğlu konuk oldu.

MÜSİAD üyelerine; 4.0 ile beraber blok zincir (blockchaın) teknolojisi, bitcoin ve sanal paraların gelecekteki olası etkileri anlatıldı.

Konu ilgili yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:“İnsan gücü yerine tamamen makine gücü odaklı olarak üretim süreçlerini, makinelerin dışarıdan müdahale olmaksızın yönetebilmesi olarak tanımlanabilir. Dijital dönüşüm ismiyle de anılan Endüstri 4.0, birbirleri ile sürekli iletişim halinde olan bir otomasyon sistemidir. Endüstri 4.0 ilk olarak 2011 yılında Hannover Fuar’ında gündeme gelmiş ve Alman hükümetinin desteğiyle eski geleneksel üretim faaliyetlerinden farklı olarak bilgisayar ve internet destekli bir üretim modeline geçiş için başlatılan bir teknoloji projesi olarak ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0 sadece makineler arası iletişimden ibaret değildir, bilgi işlem gibi daha başka birçok alanda işleri kolaylaştıracak ve verimlilik kazandıracaktır.
Sistem tamamen internet alt yapısı üzerine kuruludur ve her şey bir ağ oluşturacak şekilde bağlıdır. Bu akıllı ağlar sadece veriler ya da makinelerle bağlantılı değil akıllı ürünler, kişiler gibi süreçte yer alan her şeyi kapsayan bir ağdır ve hepsi birbiriyle ilişkilidir .

BLOK ZİNCİRİ (BLOCKCHAİN) TEKNOLOJİSİ

Blok zinciri (Blockchain) kelimesinden, Satoshi Nakamoto’nun 2008 yılında yayınlanan orijinal Bitcoin başlıklı makalesinde bahsedilmiştir. Blok zincir, kripto paranın altında yatan teknoloji bileşenini, birbirine zincirlenmiş halde kriptografik olarak duran bir dizi veri bloğu olarak tanımlanmaktadır. Blok zincir teknolojisinin yapılan ilk uygulaması Bitcoin’dir. Bitcoin, bu durumun yanında hukuksal çerçevelerin dışında işlev gören yeni marketler ve finansal araçları ortaya çıkarmıştır. Bu, herhangi bir merkezi düzenleyiciden bağımsız olarak para birimi oluşturulmasını sağlayan blok zincir teknolojisinin merkezi olmayan biçimi sayesinde mümkün olmuştur. Blok zincir teknolojisini önemli kılan en büyük özelliği herhangi bir merkezi olmaksızın kullanıcılar vasıtasıyla bir doğrulama sistemine sahip olmasıdır. Bu yüzden dijital dönüşümün gerçekleştiği en büyük alanlardan biri olarak gösterilmektedir.


KRİPTO PARALAR, BİTCOİN VE ALTCOİNLER
Bitcoin, ilk olarak Satoshi Nakamoto takma adını kullanan ve gerçek kimliği bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından ilk olarak 2008 yılında yayımlanan bir makale ile ortaya çıkmıştır. Piyasaya ise 2009 yılında çıkarak büyük ilgi konusu olmuştur. Bitcoin, merkezi bir otoriteye bağımlı olmayan sanal bir para birimi ya da varlık olarak tanımlanmaktadır. Bitcoin (BTC olarak kısaltılır) sistemi kurulduğunda havuza belli sayıda kripto para konulmuştur. Toplam Bitcoin miktarı 21 milyon adet ile sınırlandırılmış olup mevcut durumda piyasada 16 milyonu aşmış tutarda Bitcoin dolaşmaktadır. 2140 yılında 21 milyon adetin tamamının üretilmiş olacağı bilinmektedir. Finansal kurumun aracı rolü olmadan bir taraftan diğer tarafa olan elektronik para transferi imkanı yaratılmış olup kurulan blok zincir sistemi çifte ödeme yapılmasını da engellemektedir.”