Milletvekili Erol, Elazığ'ın Sesini Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Duyurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'da esnafların büyük bir mağduriyet yaşamasına neden olan sorunu yazdığı mektup ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaştırdı.

Milletvekili Erol, Elazığ'ın Sesini Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Duyurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde esnaf kooperatiflerine ulaştırılan bir genelge ile Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli esnaf kredilerin faizleri yüzde yüzün üzerinde bir oranla artırıldı. Bu düzenlemeden depremden etkilenen 5 il ve 2 ilçe muaf tutulurken Elazığ bu iller arasına alınmadı.

GÜRSEL EROL YİNE ELAZIĞ'IN SESİ OLDU

Seçildiği günden bugüne kadar Elazığ'ın sesi olan Meclis'te yaptığı konuşmalar, verdiği soru önergeleri ile şehrin sorunlarını en üst yetkililere duyuran ve afet bölgesi tartışmalarında konuyu bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak çözen Gürsel Erol, yine büyük bir sorunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaştırılmasına öncülük etti. Milletvekili Erol, Elazığ'ın da kredi faiz oranı yükselişinden muaf tutulan iller arasına alınmasını, yazdığı mektupla Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talep etti. İşte o mektup:

"12/3/2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 11/3/2023 tarihli ve 134 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bölgesel Kalkınma İle Yatırım Teşviklerine İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” kapsamında, “6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremlerden etkilenen 11 il ve 1 ilçede (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İlleri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde) yapılmakta olan yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgeleri ile 31/12/2024 tarihine kadar yapılacak olan müracaatlara istinaden düzenlenecek olan yatırım teşvik belgeleri kapsamında, faiz ve kâr payı desteği ödemeleri aşamasında kredi geri ödemelerinin düzenli biçimde devam ettirilmemesi halinde uygulanacak olan müeyyide 3/2023 ile 3/2025 dönemleri arasında uygulanmayacak olup, kredi geri ödemelerinde gecikmiş olan ödemlerin yapılması halinde destek ödemelerine devam edilecektir.” maddesi uygulanmaya başlamıştır. Fakat aradan geçen 1 yılın ardından Elazığ deprem felaketini yaşayan diğer illere sağlanan birçok imtiyazdan faydalanamamaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı son kararla; Türkiye'de esnafların ticari çalışmalarına destek olması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri arttırılmıştır. Yeni faiz oranları hali hazırda kullanılmış mevcut esnaf kredilerine de yansıtılmış ve kredilerin devam eden taksit ödemeleri faiz güncelleme uygulamasıyla kademeli olarak artırılmıştır.

Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar ve resesyon eğilimi, Avrupa ve Ortadoğu’da yaşanan savaşlar gibi dış faktörler ve son yıllarda ülkemizde yaşanan depremler sonrası ulusal ekonomimizde yaşanan kriz; tüm Türkiye’de olduğu gibi seçim bölgem Elazığ’da ki esnafımızı da olumsuz etkilemektedir. Bir de üstüne esnaf kredisi faiz artışı Elazığ esnafımızın üstüne daha da ağır bir yük getirecektir. 2020 ve 2023 yıllarında yaşanan depremler sonrası Elazığ; ekonomik olarak ciddi yaralar almıştır. Bölge halkı ve esnafımız halen yaralarını sarmaya çalışmaktadır.

Bu sebeplerle; deprem felaketini yaşayan diğer illere sağlanan faiz artışından muaf tutulma uygulamasının Elazığ iline de uygulanması ve bu illere sağlanan tüm imtiyazların Elazığ’a da verilmesi hususunu takdirlerinize ve emirlerinize saygılarımla arz ederim."