Konsey, Kente Duyarsız mı?

İlimizde son günlerde artan cinayet, şiddet, uyuşturucu madde kullanımı, çocuklara ve erişkinlere yönelik tehdit ve şantajlardan kaynaklı çok sayıda olay yaşanırken, şehirde önemli bir etkisi ve vizyonu olması beklenen Kent Konseyi'nin ilgili kurumlarla ortak projeler geliştirip çalıştaylar yapması bekleniyor.

Konsey, Kente Duyarsız mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde son günlerde üçü kadın olmak üzere çok sayıda cinayet, darp, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanımı gibi toplumda derin acılar oluşturan olayların artması toplumda endişe ile takip ediliyor.
Konuyla ilgili çalışma yapması gereken kurum ve kuruluşlar sessizliğini korurken, birkaç siyasi parti il başkanı ve duyarlı medya kuruluşu ile sosyal medyada seslerini yükseltmeye çalışan az sayıda muhtar ve duyarlı vatandaşın dışında herhangi bir adım atılmaması toplum olarak duyarsızlaştığımızın göstergesi olduğu gibi bu konuyu sorun görüp çözüm konusunda adım atmayan oluşumların da eksikliği olarak görülüyor.

KENT KONSEYİ MİSYON ÜSTLENMELİ

Kuruluş amacı ve kanunla belirlenen paydaşları ile  değişik kurum ve kuruluşlar ile mahalle muhtarları, okul yöneticileri, kadın ve gençlik dernekleri ve STK’dan oluşan Kent Konseyi’nin şehrin böylesine önemli bir konuda harekete geçerek ciddi çalışmalar yapması gerekirken, başta Elazığ Belediyesi olmak üzere farklı kurum ve kuruluşların rutin faaliyetlerine ortak olma gayreti dikkatlerden kaçmıyor.

KONSEY, KENTE DUYARSIZ

Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma gibi yasal sorumlukları olan, merkezi ve yerel yönetimler ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eden Kent Konseyinin bu görevinden uzak kalması, şehrin başka problemlerine karşı duyarsız bir bakış açısı sergilemesi hayal kırıklığı oluşturuyor.

TEK KOMİSYONLU KONSEY

2019 yılında genel kurulunu yapan ve göreve başlayan Kent Konseyi bugüne kadar şehirle ilgili herhangi  ciddi projeyi hayata geçiremedi. Elazığ Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen kürsübaşı programlarına katılım sağlayan ve bunu kendi etkinliği gibi sunan Kent Konseyinin bugüne kadar tek faaliyeti Kültür-Turizm ve Sanat Çalışma gurubunda oldu.
Kent Konseyinin tek aktif olan bu komisyonu, ilimizin kültürel ve turizm potansiyellerinin tespiti ve bunu turizme kazandırılması amacıyla bilim insanları ve araştırmacıyla birlikte bugüne kadar Harput, Palu ve Şüşnaz köyüne yönelik bilimsel geziler düzenleyerek bu değerlerin turizme kazandırılması ile ilgili yayınladıkları raporlarla da yol haritasını ortaya koymuşlardı.

KADIN VE ÇOCUK MECLİSSİZ KONSEY

Kent Konseyleri bünyesinde kurulması yasal zorunluluk olan Kadın Meclisi ve Çocuk Meclisi gibi önemli birimlerin kurulmadığı Elazığ Kent Konseyi, bu tavrı ve duruşuyla kadın ve çocukları görev ve sorumluluk alanından da çıkarmış oldu. 
Ailenin eğitimi ve şekillenmesinde en önemli faktör olan kadınları ve toplumun geleceği olan çocuğu yok sayan bir anlayışla kent ve kent insanına hizmet yapılamayacağını dile getiren vatandaşlar, orta yaş üstü kesimin seyirlik etkinliklerine ve vitrine yönelik çalışmalar ile temsil ağırlama ritüelleriyle yetinen Kent Konseyinden Elazığ’ın çok şey beklediğini ifade ediyorlar. 

GENÇLİK MECLİSİ DAHA AKTİF OLMALI 

İlimizde faaliyet gösteren Gençlik Konseyi’nin zaman zaman faaliyetler icra ettiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu meclisin başta lise ve üniversiteliler olmak üzere gençlere yönelik sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemesi, şiir, deneme, hikâye, resim, özel yetenek, spor turnuvaları, ödüllü yarışmalar düzenleyerek gençlerin sosyalleşmesine katkı sunması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Müzik eğlence programlarının artırılması yanında sosyal sorumluluk projelerinin de gençlerde olumlu etki bıraktığına dikkat çeken uzmanlar, topluma faydalı olan gençlerin hem sorumluluk duygusunun geliştiğini, hem de topluma faydalı olma bilincinin attığını dile getiriyorlar. 

İLGİLİ KURUMLARLA ÇALIŞTAYLAR YAPILMALI

İlimizde son aylarda hissedilir oranda artan cinayet, hırsızlık, darp,gasp,uyuşturucu madde kullanımı,tehdit ve şantaj gibi olayların önlenmesine yönelik, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, RAM, Okul Rehber Öğretmenleri, özel ve kamu kurumlarına ait Aile Danışma Merkezleri, İl Müftülüğü, Yerel yönetimler gibi birçok ilgili kurum yanında STK’lar, Muhtarlar ve diğer paydaşların katılacağı “Mutlu Toplum, Huzurlu Elazığ” çalıştayı düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bunu organize etmesi gereken kurumun ise Kent Konseyi olduğunu ifade ediyor. Şehrin derdini kendine dert edinmiş ve gerekli misyonunun sorumluluğunu alan Vatandaşlar, kentin sorunlarına duyarlı olacak ve bunları dert bilip çözüm önerileri ortaya koyacak bir Kent Konseyi'ne sahip olmak istiyor.  Aksi halde bu gibi olumsuz olayların artabileceği ile ilgili büyük bir risk ve kaygı barındıran bir şehirde hiç kimsenin bu olayları görmezden gelme lüksüne sahip olmadığını dile getiren vatandaşlar, yöneticilerden adım atmalarını bekliyorlar.

KURUMLAR DESTEĞE HAZIR

İlimizde son yıllarda en çok konuşulan, en çok dert yakınılan olumsuzlukların polisiye tedbirlerle önlenmesinin zor olduğunu, emniyet yetkililerinin denetim ve yerinde adımlarının isabetli olduğunu ifade eden uzmanlar, bu konunun birçok kurumla birlikte STK, okul, aile, çevre, arkadaş ve başka etkenleri olduğunu, bunun için de çok kapsamlı ve derinlikli çalıştay yapılarak öne çıkan önlem ve öneri paketlerinin ilgili kurumlar tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Kurumların bu konuda yapılacak her türlü çalıştay ve programlara gereken en üst desteği vereceğini ifade eden uzmanlar, Kent Konseyi bu konuyla ilgili bir komisyon oluşturup çalışmaya başlamasının ardından sürecin çok güzel yürüyeceğini ve çalıştayla sonuçlanacağını dile getiriyorlar.