Kime Teşekkür Edelim?

6 Şubat'ta yaşanan ve 10 ille birlikte sarsılan ve binlerce konutun ağır hasarlı olmasına sebep olan depremin ardından kamuoyundan ve siyasilerden yükselen ilimizin afet bölgesi kapsamına alınmasına Ak partili milletvekilleri duyarsız kalmamış ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşülerek şehrin talebi iletilmişti. Bu talep karşılık buldu ve ilimiz afet bölgesi kapsamına alındı. Ancak ilk müjde teşekkür açıklamasının Chp Milletvekili Gürsel Erol'dan, ardından Etso Başkanı İdris Alan ve Osb Başkanı Suat Öztürk'ten gelmesi, kime teşekkür edileceği konusunda tereddüt yaşanmasına sebep oldu.

Kime Teşekkür Edelim?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 depreminin ardından ilimizin afet kapsamına alınmasına yönelik taleplere karşı siyasilerin  “böyle bir şey yok” diyerek tepki gösterdiği yasa kapsamına 6 Şubat depreminin etkilerini azaltmak amacıyla   Ak Partili milletvekillerinin gayretleri sonuç verdi ve ilimiz kamuoyunda Afet Bölgesi olarak bilinen “Genel Hayata Etkili Afet Yasası” kapsamına alındı.

BASIN,SİYASİ PARTİLER, STK’LAR VE VATANDAŞIN YÜKSELEN SESİ KARŞILIK BULDU
İlimizin 2020 depreminde afet kapsamına alınmaması dolayısıyla tepkiler siyasilere tepkiler yoğunlaşmış bu deprem sonrası yaşanan birçok il bu kapsama alınmasına rağmen Elazığlı siyasetçiler “biz zaten bu kapsam içindeyiz” açıklamalarında da bulunmuşlardı.
6 Şubat depreminin ardından 10 ilin Afet Bölgesi kapsamına alınmasının ardından ilimizde yaşanan bina çökmeleri ve vefatlar sebebiyle Elazığ’ın da afet bölgesi kapsamına alınmasına yönelik tüm siyasi partilerden açıklama geldi. 
STK’ların de bu yönde açıklama yapmasına vatandaşların sosyal medyada baskın bir şekilde bu konuyu gündem getirmeleri Ak Partili siyasetçileri harekete geçirmişti.

CUMHURBAŞKANI İPUCUNU VERDİ AMA SİYASET ALGILAYAMADI

Salı günü gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili net bir cümle kurmamakla birlikte  ‘Elazığ’ı da buna ilave ediyorum’ cümlesini kurarak ilimizin afet bölgesi kapsamına alındığına dair ciddi bir ipucu vermesine rağmen Ak Partili milletvekilleri bunu anlayamadı ve bunun üzerinden bir açıklama yapamadı.
Ak Partili milletvekilleri Erdoğan’ın bu beyanının ne anlama geldiğini, kendileri anlayamadığı gibi bunu teyit edecek bir mercie de ulaşıp konuyu teyit edemeyince mesele netleşmemiş oldu.

DAKİKA DAKİKA AFET BÖLGESi AÇIKLAMALARI
CUMHURBAŞKANI

 Erdoğan’ın Salı günü kabine toplantısını yaptığı saat 20’de yaptığı açıklamanın ardından herhangi bir bilgilendirme yapmayan Ak Partili siyasilerin sessizliği sürerken bir gün sonra ilginç bir açıklama trafiği yaşandı.
İşte Çarşamba günü yaşanan  dakika dakika afet bölgesine yönelik açıklamalar:

SAAT 15:26
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili talebini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a telefon görüşmesiyle iletti. Görüşmenin ardından Milletvekili Erol, “Elazığ halkı adına Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür ederim” dedi. 

SAAT 16:07
 AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Valiliği’nin Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet Yasası kapsamına alınması için 9 Şubat tarihinde talepte bulunduğunu açıkladı. 
AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut açıklamasında, “Depremin ilk anından itibaren Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet Yasası kapsamına alınması için 09.02.2023 tarihinde talep yasası valiliğimizce yazılmıştır. Yazı yazıldıktan sonra milletvekili arkadaşlarımızla Cumhurbaşkanlığımızla ve ilgili bakanlıklarla gerekli görüşmeleri yaptık. Tüm bu görüşmelerimiz sonucunda bakanlar kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanımız Elazığ’ı 11. il olarak saymıştır. Süreci takip ediyoruz.” dedi.

SAAT 16:48
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ’ın Afet Bölgesi İlan edildiğini açıkladı.
Başkan Alan açıklamasında, “Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından ilk günden beri üyelerimizi ve hemşehrilerimiz  adına mücadelesini sürdürdüğümüz husus nihayet lehimize sonuçlandı. Elazığ "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere; ilimiz için son derece kritik olan bu kararın alınmasında taleplerimize olumlu yaklaşan ilimiz milletvekillerine ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklioğlu'na şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

SAAT 17:43
AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Kanal Fırat Televizyonu canlı yayınında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüştüğünü ve Elazığ’ın da afet bölgesine alındığını söyledi. 
AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “1 hafta evvel takriben olağanüstü hal yasası çıkardığımızda Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay bey ile ben bizzat görüştüm. Zülfü Tolga Ağar Bey de görüştü. İşin başında olan da Cumhurbaşkanı Yardımcımız. Çünkü eski AFAD Başkanı. Böyle bir durum var dedik. Ben çalışma yaptıracağım dedi. Bugün de takriben yarım saat 40 dakika oldu kendisiyle bizzat telefonla görüştüm. Bana dedi ki ‘tamam Elazığ’ı da alıyoruz.’ Ben de net bir açıklama yapalım dedim. Bir problem yok. Bunu müjdelemiş olayım. Elazığ Genel Hayata Etkililik kapsamına dahil ediliyor. Bir prensibim var. Bir konuda resmi bir adım atılmadığı sürece ben açıklama yapmaktan imtina ediyorum. Benim prensibim o. Bugün bizatihi Cumhurbaşkanı Yardımcımızla görüştüm. Alıyoruz dedi. Alıyoruz demesi artık bir Cumhurbaşkanı Yardımcısının bıraktığı son noktadır. İlimiz için hayırlı uğurlu olsun. Allah bir daha bize, ilimize ülkemize böyle bir afet yaşatmasın” ifadelerini kullandı.

SAAT 18:23
Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk açıklamasında, “Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından ilimiz AK Parti Milletvekili Metin Bulut ile yapılan görüşmeye göre Elazığ "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmiştir. İlimiz milletvekillerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” dedi.

SAAT 19.19 
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik Elazığ'ın da afet bölgesi olarak değerlendireceğini açıkladı.
Çelik; “Elazığ da afet bölgesi olarak değerlendirilecek. Böylece Elazığ ile depremden etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen il sayısı 11 oldu. " dedi.
SAAT 20:26
AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Valiliği tarafından Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet Yasası kapsamına alınmamasının ardında açıklamalarda bulunarak, “Biz zaten hemen çalışmalarımıza başladık. Hem bakanlık nezdinde hem de cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmaları başlattık. Yazışmalar yaptık. Ama tabi 10 tane ilde hasar büyüktü. Tablo çok ağırdı. 10 tane il daha onlar ilan edilmeden bizim kalkıp bunu ilan ediyor olmamız Elazığ’ı da Elazığlılara da yakışmazdı. Herkes müsterih olsun biz bunu yapacağız dedik. Dün Cumhurbaşkanımız bunun ipucunu aslında verdi. Orada bir kavram karmaşası oldu. Onun için bugün basın sözcümüzden istirham ettik. Cumhurbaşkanımızın talimatlarının bu yönde olduğuna yönelik durumu ifade etti. Bu ne anlama geliyor. Geçmişteki gibi o günkü mağduriyetler giderildi.” dedi.

TEŞEKKÜRLER KİME YAPILACAK?
İlimizin Afet kapsamına alınmasının ardında sosyal medyada çok sayıda teşekkür mesajı yayındandı.
İlimizin afet kapsamına alınması sürecinde sosyal medyada en büyük takdir ve teşekkürü CHP Milletvekili Gürsel Erol aldı.
Ak Parti milletvekilleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat  Oktay ile görüşme trafiğini sürdürdü ancak kesin bir netice alamazken CHP Milletvekili Gürsel Erol, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü ve sorunu kendisine iletti.

AK PARTİLİ VEKİLLER KRİZ YÖNETİMİNDE YİNE SINIFTA KALDI
İlimizden yükselen Afet Bölgesine alınma taleplerini 2020 yılına göre tepkiyle değil olumlu olarak alan ve bunu yetkililere iletme adımını atan Ak Partili milletvekilleri ne yazık ki süreç ve kriz yönetiminde bir kez daha sınıfta kaldılar.
Başlattıkları ve takip ettikleri süreci sonuçlandırma noktasındaki 12 saatlik suskunluklarının bedeli kendileri için ağır oldu ve teşekkürlerin önemli bir bölümü CHP Milletvekili Gürsel Erol’a gitti.

BİRLİKTEN HİZMET DOĞDU
İlimizin beş milletvekilinin birden Elazığ’ın afet bölgesi kapsamına alınması noktasındaki girişimleri olumlu sonuç verdi ve şehrimiz bu kapsama alındı.
Bu olay da gösterdi ki ilimizle ilgili genel sorunların yetkililere iletilmesinde iktidar ve muhalefet milletvekillerinin el ve güç birliği şehre olumlu olarak yansıyor. 

TEŞEKKÜR TÜM MİLLETVEKİLLERİNE 
İlimizin afet bölgesi kapsamına alınması konusunda beş milletvekilimizin de katkısı oldu. Süreci başlatan ve takip eden Ak Partili milletvekillerimiz de konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileten CHP Milletvekili Gürsel Erol da teşekkürü hak eden ve önemli bir problemin giderilmesine katkıda bulunan siyasilerimiz oldu.
Olaya siyasi gözlükle bakmayan duyarlı ve objektif hemşerilerimizin de teşekkürü beş milletvekilimize birden yaparak birliktelik ruhuna güç verdiler.