İnşaat Sektörü tarihi bir durgunluk içinde

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası 10 ve 11. Meslek Komitelerinde yer alan müteahhitler ve inşaat mühendislerinin, inşaat maliyetlerinde son bir yılda yaşanan maliyet artışları ve son olarak yapı denetim maliyetlerine getirilen yüzde 80 zamla birlikte sektörün tarihi bir çıkmazın eşiğine kadar geldiğini ifade ettiler. Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ekonominin lokomotif sektörünün sorunlarının çözümü için girişimlerin devam ettiğini söyledi…

İnşaat Sektörü tarihi bir durgunluk içinde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, sektörün çeşitli sorun ve beklentileri hakkında son bir yılda çok sayıda sorunun TOBB üzerinden ilgili bakanlıklara taşındığını belirterek, “Odamızın en yoğun üyesinin bulunduğu 10 ve 11. Meslek Grubumuzda faaliyetlerini sürdüren üyelerimiz tarafından Odamıza bildirilen her bir konu TOBB’ye ulaştırılmıştır. Bunlardan bazılarını hatırlayacak olursak; Müteahhit sınıflandırmalarının sektörü zora sokacağı, İnşaatın temel girdi malzemelerine yapılan zamlara müdahale edilmesi, Taahhüt sektörünün döviz sigortası talebi, Resmi kurumların taahhüt işlerinde güncel ve gerçekçi olacak şekilde fiyat farklarını çıkararak yüklenicileri mağdur etmeyecek şekilde yeni bir düzenlemeye yapılması, Tasfiye hakkı verilmesi, Devam eden kamu ihalelerindeki fiyat farklarının yeniden revize edilmesi gibi bir çok hayati konuyu gündeme taşıdık. Bunlardan çözülen ve kısmen çözülenler olmasına karşın sektör temsilcilerimiz tarafından Odamıza verilen bilgilerde, 2022 Ocak ayı başından bu yana çimento, beton, seramik ve cam başta olmak üzere inşaat malzemelerine yüzde 30 ile 50 arasında değişen oranlarda zam geldiği, işçilik ücretlerinin neredeyse iki katına çıktığı ve son olarak yapı denetim ücretlerinde ki yüzde 80’lik artışın ise kabul edilemez bir boyutta olduğu ifade edilmektedir.

Ekonominin itici gücü ve istihdamın en önemli ayağını oluşturan inşaat sektörünün bu zamlarla birlikte tarihi bir çıkmazın eşiğine kadar geldiği belirtilerek, bu koşullarda vatandaşların da artık ev umutlarının kalmayacağı endişesi dile getirilmektedir. Odamızın en yoğun üyesinin yer aldığı Meslek Grubumuzun bu talepleri TOBB’ye taşınmış olup, sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesini umut etmekteyiz” değerlendirmelerinde bulundu.