Huzur ve Kalkınma mı Kaos mu ?

6'lı masa, uzun bir sürecin ardından Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı ilan etti. 6 lider ve 2 Büyükşehir Belediye Başkanı ve Hdp'nin desteği ile kurulacak hükümetin başta depremin yaralarının sarılması olmak üzere ülkeye huzur, kalkınma ve güven mi ? yoksa kaos mu ? getireceği konusunda vatandaşın kafası karışık...

Huzur ve Kalkınma mı Kaos mu ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kriz, restleşme, masayı devirip tekrar toplanma ve karşılıklı güvensizlik dolu bir sürecin ardından Cumhurbaşkanı adayını açıklayan 6'lı koalisyonun ülkeye huzur mu ya da kaos mu getireceği sorusu zihinleri meşgul etmeye devam ediyor.

8+1’Lİ KOALİSYON 
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığını, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılması şartı ile kabul etmesiyle ülkenin 8 başlı bir yönetimle idare edileceğini düşünen 6’lı masa,  HDP’nin de sürece dahil olmak istemesiyle yeni bir krizi yaşıyor.. 

HDP’DEN AÇIK İTTİFAK MESAJI
Kılıçdaroğlu’nun isminin açıklanmasından saatler sonra HDP'nin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'nu partilerine davet ederek açık ittifak mesajı vermiş, yaptığı çağrıda "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde bunları konuşmak için ziyaretini bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.


DEMİRTAŞ’TAN AKŞENER’E MEKTUP
HDP Eş Başkanı Mithat Sancar’ın “Partimize bekleriz” açıklamasının ardından Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “CHP, HDP ile görüşebilir bu net. Ama bize asla getiremez” sözleri üzerine Akşener’e açık mektup yazdı. Demirtaş, “Size hak olan müzakere siyaseti, HDP için neden bir hak değil? HDP’nin, oy vereceği cumhurbaşkanı adayı ile müzakere yapmasının nasıl bir sakıncası olabilir” diye sordu.


DEMİRTAŞ: “HDP’NİN OYLARINI İSTEMEM DEMEDİNİZ”
Demirtaş,  Akşener’e yazdığı mektupta “Açık açık sormam gerekiyor” sözleriyle özetle şu soruları yöneltti:
“HDP’li seçmen olarak benim oyumu istiyor musunuz? Yerel seçimlerde Millet İttifakı’nın belediye başkanlarının kazanmasını sağlayan HDP oyları için ‘istemem’ demediğinizi de hatırlatırım. Arkadaşlarınız HDP seçmeninin oylarıyla bakanlık koltuklarına oturmaya adaylarsa bizi ikna etmeniz gerekmez mi? Demokratikleşmeye dair talepleri taviz olarak mı görüyorsunuz? Eğer iktidar olursanız ve HDP’nin talepleri sizin masanıza gelmeyecekse bize hangi masayı öneriyorsunuz? HDP de HDP seçmeni de eşitler arası, omuz hizasında yapılacak bir müzakere dışında hiçbir üstenci, dayatmacı, egemen bakış açısıyla yaklaşımı asla kabul etmeyecektir. Sorunlarımızın demokratik siyaset alanında, barış içinde, konuşarak çözülmesi dışında herhangi bir yöntemi benimsemiyoruz. Sizin önerdiğiniz başka bir yöntem var mı?” 

İYİ PARTİ'DEN ANINDA YANIT GELDİ
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Demirtaş'ın açık mektubuyla ilgili soruya yanıt verdi. Erdem, "Ben Selahattin Demirtaş'ın mektubu hakkında konuşmak istemiyorum. Çünkü siyasette böyle bir metot yok. Ama biz kendi düşüncelerimizi söylüyoruz. Açık söylüyoruz. Hatırlarsanız bu yayınlarda söyledim. AYM kararlarına uyulması, kayyum uygulamalarının demokrasiye aykırı olduğu yahut AİHM kararına uyarken iktidarın sevdiği ya da sevmediği tutuklu gibi bir ayrımın olamayacağını... Bunlar yeni söylediğimiz şeyler değil" dedi.

CHP, HDP YOLUNDA
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'HDP'nin olduğu masada biz olmayız' sözleri ile Bahadır Erdem’in “Demirtaş’ın mektubunu ciddiye almıyoruz” sözlerine rağmen  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP'nin çağrısına yanıt vererek, bir ziyaretin gerçekleşeceğini söyledi.

“AK PARTİ’YE HELAL OLAN CHP’YE HARAM OLMAZ”
 "Tüm seçmenlerden oy isteyeceklerini ifade eden Özel “Kemal Kılıçdaroğlu tüm partileri ziyaret edecek. Buna HDP de dahil. Tüm seçmenlerden oy isteyeceğiz. AK Parti'ye helal olan, CHP'ye haram olamaz” dedi.

"HDP'YE BAKANLIK VERİLEMEZ DEMEM"
6'lı koalisyondaki bakanlık hesaplarına da değinen Özgür Özel, HDP'nin terörle olan bağlantısını görmezden gelerek, HDP'nin eşit bir siyasi parti olduğunu savundu. "'HDP'ye bakanlık verilemez' demem" diyen Özel, "HDP seçimi kazanır bütün bakanlıkları da alır. HDP eşit bir parti." ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ’A ÖVGÜLER
Demirtaş'ın terör propagandası yaptığı sözlerini görmezden gelen Özgür Özel, "Bahçeli diliyle değil Akşener diliyle konuşuluyorsa, Erdoğan diliyle değil Demirtaş diliyle cevap veriliyorsa bundan Türkiye kazanır." ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'IN O SÖZLERİ UNUTULMADI
Özel'in öve öve bitiremediği Demirtaş'ın karnesi teröre verdiği desteklerle dolu. Öyle ki bunu açıkça dile getiren Demirtaş bir mitinginde terörist başı Abdullah Öcalan için "Başkan Apo'nun heykelini dikeceğiz" demişti.

DEPREM SORUNLARI ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ? 
Siyasi açıdan sağlanamayan birlikteliğin yönetime olumsuz yansıyacağını dile getiren vatandaşlar ise gelinen noktada ciddi bir tedirginlik göze çarpıyor.
Deprem sonrası şehirlerin yeniden kurulmasında, Millet İttifakı’nın bu zor görevin altından kalkamayacağı inancı vatandaşları tedirgin ediyor.

“MUHALEFET, DÜNE DEĞİL YARINA BAKMALI”
Muhalefetin, güvenin yanında, iktidardan daha çok umut vermesi gerektiğini belirten vatandaşlar, Millet ittifakından beklentilerini şöyle dile getiriyorlar.
“Muhalefet, düne ait eleştirileri bir tarafa, yarına ait vaatlere odaklanmalı. Eleştiriler şüphesiz siyasette bir anlam taşır. Eleştirmeden alternatif üretemezsiniz. Ancak, yarınlar adına iktidarın umut vermesi daha değerlidir.”

“İKTİDAR BİR GÜVEN VERİYORSA MUHALAFET İKİ UMUT VERMELİ”

İktidarın seçim propagandasını güven adına atmasının doğal olduğuna dikkat çeken vatandaşlar,  buna karşın muhalefetin umut adına iki adım atması gerektiğini, iktidarın güven noktasında; Elazığ, Van, İzmir depremleri ile yangınlar ve sellerden sonra yapılan evlerin önemli bir güven referansı olduğunu ifade ediyorlar.