Heyecan Dorukta

14 Mayıs seçimleri Milletvekili Aday listelerinin YSK'ya teslim edilmesine saatler kala siyasi Partilerde ki liste pazarlıkları da sürüyor.İttifaka üye partilerin seçimlere kendi logolarıyla katılma yönündeki açıklamalarına rağmen son dakika sürprizleri beklenirken,Millet İttifakı Partilerinde de ortak liste çalışmaları devam ediyor. HABER AYRINTI olarak son dönemeçte hem ülkemiz, hem de Elazığ'da son siyasi dengeleri sizler için derledik.

Heyecan Dorukta
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mayıs seçimleri öncesi tüm gözler 7 ve 9 Nisan tarihine çevrildi. Bilindiği gibi MHP, 7 Nisan Cuma günü listeleri YSK’ya teslim edecek ve kamuoyuna duyuracak. Diğer partiler ise 9 Nisan Pazar günü saat 17’ye kadar listeleri YSK’ya ulaştırmak zorunda.
Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslimi için geri sayım başlarken 'Ortak liste' için gözler liderlere çevrildi.
Seçim takvimi uyarınca siyasi partiler milletvekili aday listelerini Pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edecek. Siyasi partilerde bir yandan aday listelerini belirlemek için yoğun çalışma yürütülürken, ittifak yapan partiler arasında da “ortak liste” trafiği sürüyor.

CUMHUR İTTİFAKINDA ORTAK LİSTE OLUR MU?

Cumhur İttifakı’nın iki büyük partisi AK Parti ve MHP’nin bazı yerlerde ortak listeyle seçime gireceği ve hatta iki partinin bu konuda görüşmeler yürüttüğü kulislere yansımıştı.
Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen hafta sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, YRP ve BBP'nin seçime ayrı listeyle girdiği bir ortamda 54 yıllık geçmişi olan MHP’nin “ortak liste hazırlığına teşne olması ve tevessül etmesinin doğru, mantıklı olmayacağını” belirterek 81 ilde seçimlere kendi listeleriyle gireceğini açıkladı.
Cumhur İttifakı içinde yer alan MHP’nin yanı sıra BBP ve YRP de 81 ilde kendi listeleriyle seçime gideceklerini açıklamıştı. Ancak, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçtiğimiz günlerde görüşen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “ortak listeyle seçime gidildiğinde avantaj sağlayacağı” açıklaması yaparak, ortak listeye tamamen kapalı olmadığı mesajı verdi.
Kulislerde kontenjan adaylar listesinde uzlaşılması halinde, Hür Deva Partisi (HÜDA PAR) gibi BBP’nin de Ak Parti çatısı altında seçime girmesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

SON DAKİKA SÜRPRİZİ OLABİLİR

Ortak liste konusuna mesafeli olan MHP ile Ak Parti’nin ise küçük oylarla milletvekili kaybedilebileceği görülen bazı illerde, “ortak adayı destekleme” konusunda işbirliği yapabileceği” ifade ediliyor.
Kulislerde ayrıca, 2019 yerel seçimleri öncesinde de Bahçeli’nin “İttifak yok” açıklaması yapmasına rağmen Adana ve Mersin başta olmak üzere bazı illerde Ak Parti’nin aday çıkarmayıp MHP adayına destek verdiği anımsatılarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli’nin listeler YSK’ya teslim edilmeden önce ortak liste konusunda uzlaşmaya varması da olasılık dahilinde görülüyor.

MİLLET İTTİFAKINDA ÇOKLU FORMÜL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi (SP)ve Demokrat Parti’den (DP) oluşan Millet İttifakı’nda ortak liste konusunda parti heyetleri arasında yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldı.
Kulislere yansıyan bilgilere göre İYİ Parti; Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray, Tunceli, Gümüşhane, Bayburt’un da aralarında yer aldığı 10 dolayındaki ilde CHP ile ortak listeye “Evet” dedi. CHP ve İyi Parti 10 ilde ortak liste ile seçimlere gireceklerini açıklasalar da bu sayının artması bekleniyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Saadet Partisi’nin (SP) DEVA ve Gelecek Partisi’yle birlikte SP çatısı altında “ittifak içinde ittifak” formülünde DEVA’nın itirazı nedeniyle uzlaşma sağlanamadı.
Ancak üç parti, muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu bazı seçim çevrelerinde, ortak liste dâhil, seçim işbirliğine kapıları açık tutuyor.
Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bazı illerde kendi ismiyle seçime girmenin yanı sıra, CHP’den “seçilebilir” yerlerden kontenjan istiyor. Ancak, partiler arasında yürütülen görüşmelerde, bu partilere ayrılacak kontenjan üzerinde henüz uzlaşma sağlanamadı.
CHP’de ağırlıklı görüş, 4 partiye toplam 20 dolayında milletvekili verme yönünde.

ELAZIĞ’DA SON DURUM

14 Mayıs öncesi siyasi partiler Elazığ’da milletvekili aday listelerini belirlemek amacıyla çalışmalarını tamamlayıp Genel Merkezlerine sundular.
Ak Parti ve iyi parti, temayül yoklamalarını yaparak sonuçları genel merkeze ilettiler. MHP ve CHP listelerini merkez yoklamasıyla oluşturacak. Deva, Saadet, YRP ve HDP kendi aday ve logolarıyla seçimlere girecekler.

AK PARTİ’DE LİSTE ŞEKİLLENDİ!

74 aday adayının müracaat ettiği Ak Parti’de mülakat sonucu aday sayısı 10’a düşürülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkanlık edeceği üst kurula sunuldu.
Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş, Hayati Yazıcı ve Mustafa Şen’in bulunduğu üst kurula intikal eden listede güçlü ve coğrafi dengeleri kuşatacak isimler yer alıyor.
Listede eski ve mevcut milletvekillerinin yanında yeni ve halkta karşılık bulan ve listede, partiye olumlu katkı sunup pozitif etki yaratacak isimler de var. 
Ak Parti’nin listesine belirli bir çevrenin tepkisi olmakla birlikte listenin geneline bakıldığında bu tepkilerin kısa süre sonra giderileceği ifade ediliyor.

MHP’NİN ADAYI KESİN GİBİ

Uzun zamandan beri ilimizde siyasi bir heyecan ve hareketlilik oluşturan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ilimizde Kasım ayında gerçekleştirdiği mitingde  o dönem il başkanı olarak önemli bir performans sergileyip başarı ortaya koyan Semih Işıkver’in  listenin birinci sırasında olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Yapılan anketlerde ve geçmiş seçimlerde aldığı oyla MHP’nin bir milletvekili çıkartacağı ifade ediliyor.
Tüm bunlara rağmen, Erdoğan ve Bahçeli’nin görüşmeleriyle son dakika gelişmesi olarak Ak Parti ile MHP’nin ortak liste yapma seçeneği hala masadaki yerini koruyor.

CHP’DE 2. EROL DÖNEMİ OLUR MU?
CHP Genel Merkezi milletvekili aday listesini oluşturarak PM’de görüşecek. Kendisi de Parti Meclisi üyesi olan CHP Milletvekili Gürsel Erol’un, listenin ilk sırasında olması bekleniyor. İkinci sırada ise eski İl Başkanı Coşkun Çağdaş Duran’ın olması kesin gibi.

ALİ ÖZCAN, KAYBETTİRMEK İÇİN Mİ ADAY?

2018 seçimlerinde o dönem uygulanan seçim sistemi sebebiyle 47 bin oy alan MHP yerine;  37 bin oy alan CHP, ittifak ortağı olması dolayısıyla İyi Parti’nin 27 bin Saadet Partisi’nin ise 6 bin artık oyuyla bir milletvekili kazanmıştı.
Değişen seçim sistemi gereği ittifak ortaklarının artık oyları daha çok oy alan partiye gitmeyeceği için CHP’nin kendi oyunun milletvekili çıkarmaya yetip yetmeyeceği kamuoyunda sıklıkla konuşuluyor.
CHP adayı olarak girdiği 2011 seçimlerinde tek başına 42 bin oy alan Ali Özcan’ın; Genel Merkezin ön seçim yapmaması dolayısıyla bağımsız milletvekili adayı olacağını açıklamasının ardından CHP’nin işi daha da zorlaştı.
Ali Özcan gibi tecrübeli ve şehrin kilit siyasi mahfilleri ve oy potansiyeline sahip  bir ismin bağımsız aday olması, en çok CHP’ye zarar verse de diğer partilerden de oy alma potansiyeli var.
Ali Özcan’ın alacağı her bir oy CHP’nin milletvekili kazanma şansını azaltırken, kendisi bu hamlesiyle bağımsız seçilebilecek sayıda olmasa bile siyasi potansiyelini ve gücünü CHP Genel Merkezine karşı ortaya koyması açısından anlamlı bulunuyor.

İYİ’DE BİRİNCİ SIRA MÜCADELESİ...
2018 seçimlerinde 27 bin oy alan ve bu oylarıyla Gürsel Erol’un milletvekili seçilmesini sağlayan İyi Parti’de birinci sıra adaylık yarışı devam ediyor.
Partinin yaptığı temayül yoklamasında birinci çıkan Av. İrfan Sönmez’in teşkilatlarda ağırlığı var. Ancak partide yaşanan Yavuz Ağıralioğlu istifa depreminden sonra Genel Merkezin BBP tabanından gelen isimlere sıcak bakmayacağı yönünde kulis bilgileri de yok değil. 
İyi Parti’de ilk sıra milletvekilliği adaylığı için Cahit Kıraç, Yüksel Ercan ve  Abdulkerim Eflatun’un ismi  öne çıkıyor.

YENİDEN REFAH’A YOĞUN İLGİ...

İlimizde milletvekilliği aday adaylığı müracaatının yoğun olduğu partilerden biri de Yeniden Refah Partisi oldu. 18 müracaatın yapıldığı partide Av.İbrahm Gök,Av.Erhun Karakuş,Prof.Dr Mehmet Çavaş ile Salih Satıcı’nın ismi öne çıkıyor. YRP, kendi tabanının oyları ile birlikte parti listesine tepki duyan Ak Partililerin de oyunu alacak bir duruş sergiliyor.

SAKLI GÜÇ HDP!

İlimizde önemli bir siyasi oy potansiyeline sahip olmakla birlikte aday adayları konusunda herhangi bir açıklama yapmayan HDP’nin iyi bir isimle milletvekili kazanabileceği ifade ediliyor.
7 Haziran 2015 seçimlerinde 50.200, 1 Kasım 2015 seçimlerinde 38 bin, 2018 seçimlerinde ise 36 bin oy alan HDP’nin bir milletvekili kazanmak için gayret gösterdiği biliniyor. 
HDP,  ilimizde Bingöl doğumlu ve şuan HDP Diyarbakır milletvekili olan Hişyar Özsoy’u aday göstermeye hazırlanıyor.
 HDP’in Elazığ ajandasında yine Bingöl doğumlu olan eski Elazığ müftülerinden 2015 yılında Diyarbakır’dan, 2018 yılında da Şanlıurfa’dan  HDP milletvekili seçilen Nimetullah Erdoğmuş da var.

SEÇİM NASIL SONUÇLANIR?

14 Mayıs seçimlerinde partilerin en başarılı sonucu almak için listelerini ince eleyip sık dokuyarak oluşturma çabalarına rağmen hemen her partinin listesine hem parti tabanından hem de şehir genelinde bir tepki gelmesi bekleniyor.
Hemen her seçim dönemlerinde yaşanan bu olayın, listelerin halkın beklentilerine uygun oluşturulması dolayısıyla bu seçimlerde daha az olması bekleniyor.
Buna rağmen partilerin milletvekili kazanma şansı, kendi listeleri kadar rakip partilerin tepki gören listelerine bağlı.
Bugünkü şartlar altında seçimlerin Ak Parti’nin 4-1  kazanmasıyla sonuçlanması öngörülüyor. Ancak 1 milletvekilini hangi partinin kazanacağı konusunda tereddütler var!