ErolMaden sahalarımız birilerine peşkeş çekilmesin

Cumhuriyet Halk Partisi Gürsel EROL Elazığ Maden Kısabekir Sahasında bulunan zengin rezervlerin çıkarılması ve işletilmesi ile ilgili 1 Mart'ta yapılacak ihale hakkında TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

ErolMaden sahalarımız birilerine peşkeş çekilmesin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Milletvekili EROL: ‘’Maden İlçemiz’de Kısabekir Bölgesi olarak adlandırılan sahada MTA’nın yaklaşık 1 yıldır yaptığı yaptığı sondajlarda bulunan altın, bakır, kobalt, kurşun, çinko ve demir madenleri rezervi Türkiye’deki en büyük rezervlerdir. Bu bölgede 2019 yılından bu yana sondajlar devam etmektedir. Bu sahanın ancak %30’unda sondaj yapılmış, sahanın %70’inde halen sondaj yapılmamıştır. Yüzde 30’luk alanda bulunan madenin yaklaşık değeri 15 milyar dolar olduğu söyleniyor. Sahanın yüzde 100’ünde ise 30 milyar dolarlık rezerv olduğu tahmin ediliyor. Bu maden ülkemizin ekonomisi için so derece önemli bir milli servettir. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizde Hazine ve MAliye BAkanı Londra’daki faiz lobilerinden 1-2 milyar dolar bulmak için oraya giderken, birkaç milyar dolar için BAE emiri Türkiye’de ağırlanırken. Böylesine büyük yer altı kaynağı ile karşı karşıyayız. Bu bir milli servettir, bu da milli bütçeye kazandırılmalıdır, ülke ve bölge ekonomisine kazandırılmalıdır, bölgede istihdam olanakları yaratılmalıdır. 
 Sondajı bitmemiş sahanın ihaleye çıkarılması daha önce görülmemiş bir durumdur. İhaleye girecek firmalar bu bölgede çıkarılacak madenin toplam rezerv ve tenör bilgileri konusunda MTA’nın sondaj verileri ile bilgilendirilmemişlerdir. Bu ihale yalnızca Elazığ Maden bölgesini kapsayan bir ihale değil, karayolu ile 228 km mesafede bulunan Adıyaman Çelikhan’daki sahayı da kapsayan bir ihale. İki maden sahası birleştiriliyor, tek ihale konusu yapılmış durumda.
Teknik şartlara gelirsek, bu kısım çok önemli. İhalenin teminatı 2 milyar TL. İşin ilginç yanı ise ihaleyi alan firma ilgili izinleri alamazsa hem yatırdığı teminatı Hazine’ye irad kaydedilecek hem de aldığı ihale iptal edilecek. İdarenin istemediği bir firma ihaleyi alırsa ilgili izinleri alamama riski ile karşı karşıya, kendilerine yakın bir firma alırsa izinler de halledilcek. Bu ihaleye isteyen firmaların engellenme riski var. Bizim buradaki önerimiz, kamu- özel sektör ortaklığı gerçekleştirilerek bu sahanın işletilmesidir. Çünkü Elazığ kamuoyu bu konuda son derece duyarlı. Yüzde 51’i kamnun, yüzde 49’u halka arz edilerek bu alanın ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz. Böylesine büyük milli servet Cumhuriyet tarihimizin en büyük maden rezervi olabilir. Karadeniz’de bulunan doğalgaz Maden’de bulunan rezervden daha ülke ekonomisine daha az katkı sağlayacak bir kaynak. 
Buranın birilerine peşkeş çekilmesinin önüne geçilmelidir. Adıyaman’daki saha ayrı bir ihalenin konusu yapılmalıdır, Maden’deki saha ayrı ihale konu olmalıdır. Bu sahalardaki milli servet de kamu-özel ortalığı ile işletilip ülke ekonomisine kazandırılmalıdır.