Bu Ne Hız Altın Çocuk!

Çemişgezek Belediye Meclisi Üyesi ve Tunceli Ak Parti İl Başkan Yardımcısı İbrahim Enes Somyürek, önce Mazgirt Belediyesi'nde büro muhasebe elemanı, sonra Dsi Tunceli İl Müdürlüğüne geçici olarak görevlendirilmişti.

Bu Ne Hız Altın Çocuk!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çemişgezek Belediye Meclisi Üyesi ve Tunceli Ak Parti İl Başkan Yardımcısı İbrahim Enes Somyürek, önce Mazgirt Belediyesi'nde büro muhasebe elemanı, sonra Dsi Tunceli İl Müdürlüğüne geçici olarak görevlendirilmişti. Son olarak da Elazığ Valiliğine İstisnai Kadrodan Kpss sınavına  girmeden Devlet Memuru yapılmak istenmesi Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuyla atanması Elazığ’da infiale sebep oldu.

BU NE HIZ ALTIN ÇOCUK!

Geçtiğimiz yaz aylarında Çemişgezek, Tunceli ve Mazgirt üçgeninde gündeme gelen İbrahim Enes Somyürek ismi, Elazığ Valiliğinde istisnai kadroyla Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna dahil edilerek atanmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

ÇEMİŞGEZEK’İN ASİL EVLADI!
İbrahim Enes Somyürek olayı ilk kez Çemişgezek Kaymakamlığına bağlı olarak kurulan ancak herhangi bir çalışma ve hizmet yapmadığı için dönemin Kaymakamı hemşerimiz Mehmet Güder tarafından kapatılan ADEM ile başladı.
Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde himayesinde kurulan Aile Destek Merkezi’nde görev yapan, ancak herhangi bir görev ifa etmediğini öğrenen dönemin Çemişgezek Kaymakamı şuan Muş İli Varto Kaymakamı ve Kayyum Belediye Başkanı hemşerimiz Mehmet Güder’in tespiti  sonucu  ADEM’in kapatılması ile de işsiz kalan İbrahim Enes Somyürek için yolculuk serüveni başlamış oldu. 
Çemişgezek Belediye Meclis Üyesi, Çemişgezek Belediyesi Başkan Vekili, 9 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirilen Ak Parti Çemişgezek 7. Olağan Kongresi’nde tek liste ile girdiği seçimleriyle Çemişgezek Ak Parti İlçe Başkanı ve son olarak yapılan Tunceli Ak Parti İl Başkan Yardımcılığı gibi dört görevi birden yürüten İbrahim Enes Somyürek, tüm bu görevlerinin mükâfatı olarak Tunceli ili Mazgirt Belediyesinde 12.03.2021 tarihinde kadrolu işçi statüsüyle büro muhasebe elamanı olarak işe başlamıştı.

Siyasi görevlerine rağmen hala işsiz olan İbrahim Enes Somyürek, aralarında Belediye Başkanı, İstanbul Milletvekili ve İl başkanın da olduğu görünmez birkaç elin verdiği destekle Mazgirt Belediyesine kadrolu işçi olarak alınması haberi, ulusal medya ve ülkede binlerce kişinin takip ettiği “Ankara kuşu” Twitter hesabında paylaşılmıştı.

BAŞKANI BECERİKLİ YALANLAMIŞ, SOMYÜREK KABUL ETMİŞTİ
Konunun gündeme geldiği günlerde Haber Ayrıntı Gazetesi olarak görüşlerini aldığımız  Mazgirt Belediye Başkanı Murat Becerikli, böyle bir olayın gerçek dışı ve asılsız olduğunu belirtip bu alımı inkar etmesine  rağmen İbrahim Enes Somyürek kendi sosyal medya paylaşımında kendisinin Mazgirt belediyesinde muhasebe elemanı olduğunu ifade etmişti.
 

İşte o Paylaşım:
“Benim herhangi bir İlçe Başkanlığı görevim yoktur. Tunceli Atatürk mahallesinde ikamet etmekteyim. Tunceli Ak Parti siyasi Hukuk işleri il başkan yardımcısı görevini yürütmekteyim. Mazgirt Belediyesinde ise muhasebe Büro elemanı olarak görev yapmaktayım. Saygılarımla.”
 

TUNCELİ DSİ’NİN GENEL MÜDÜRÜ!...
Mazgirt Belediyesine işe girmesine rağmen göreve gitmeyen ve çoğu mesaisini Tunceli ve Çemişgezek arasında geçiren İbrahim Enes Somyürek, daha sonra Tunceli DSİ İl Müdürlüğünde görevlendirme ile göreve başladı. Göreve düzenli gelmediği gibi, zaman zaman kuruma geldiğinde ise bir genel müdür edasıyla tüm odaları gezen ve denetleme yapıyor süsü veren İbrahim Enes Somyürek, bu davranışlarıyla çalışma düzenini bozduğu gibi personeller arasında huzursuzluğa da sebep oldu.
Kadın personellerin dahi tam fazla mesai yaptığı bir kurumda, işe gelmediği gibi, kendisine üst amir ve yönetici süsü verip, personel üzerinde baskı kurmaya çalışan İbrahim Enes Somyürek ile ilgili DSİ Tunceli İl Müdürlüğü’nde ciddi  sorunlar yaşandı.
 

TUNCELİ VALİSİ: “TUNCELİ HALKINA İZAH EDEMEM”
Tunceli DSİ İl Müdürlüğündeki görevinde yaşanan problemler dolayısıyla, söz konusu siyasi lobi, İbrahim Enes Somyürek’i istisnai kadro ile Tunceli Valiliğine özel kalem kadrosuna atamasının yapılması için Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan’a başvurdu. Vali Özkan ise hem bu lobinin hem de Ankara’dan gelen baskılara direnerek, sorumlu ve ciddi  devlet adamı tavrını koyarak, “ben bunu Tunceli halkına izah edemem” diyerek İbrahim Enes Somyürek’i istisnai kadrodan Valilik Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atamamıştı.
 

ALTIN ÇOCUK ELAZIĞ VALİLİĞİNE Mİ ATANDI?
Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan’ın ret cevabını alan siyasi lobi, altın çocuk İbrahim Enes Somyürek’i hiç bir ilke, kanun, KPSS gibi engellere takılmadan devlet memuru yapıp oradan da bürokrasinin en yağlı ballı makamlarına atamayı gözüne koyarak son olarak rotayı Elazığ Valiliğine çevirdiler.
Açık öğretim bölümü mezunu olan, siyasi lobileri kendi lehinde çalıştırmak ve kendini bir yerlere getirtmek dışında herhangi bir uzmanlığı ve yeteneği olmayan İbrahim Enes Somyürek ile ilgili son haber Elazığ Valiliğinden geldi.
Şehrine, partisine ve halkına hizmet etme yerine, siyaset yapma misyonunu ve hedefini; kendi çevresini belirli makamlara getirmekle sınırlı tutan Elazığ-Tunceli hattında olgunlaştırıp, Ak Parti Genel Merkezindeki hatırlı işlerin desteği ile İbrahim Enes Somyürek’in son durağı, istisnai kadrodan Elazığ Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanması oldu.
 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ!
Tunceli nüfusuna kayıtlı, Elazığ Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü gibi önemli bir görevi yapacak hiçbir tecrübe, donanım ve liyakat ve il protokolünü tanımayan bir ismin, her zaman tartışmalara konu edilen istisna kadro gibi tartışmaya ve suiistimale açık bir yöntemle KPSS sınavına girmeden devlet memuru yapılarak üst düzey bürokratlığa kapı aralayacak atamaya, ilimiz siyasilerden de tepkiler gecikmedi.

CHP İL BAŞKANI DURAN: “AKILLA, MANTIKLA VİCDANLA İZAH EDİLEMEYECEK BİR OLAY”
İbrahim Enes Somyürek’in Elazığ Valiliğinde istisnai kadro ile özel kalem müdürlüğüne atanmasına tepki gösteren CHP İl Başkanı Coşkun Çağalar Duran, yapılan uygulamanın akıl, mantık ve vicdanla izah edilemeyecek kadar haksız bir atama olduğunu ifade etti.
“Gün geçmiyor ki yapılan haksız uygulamalara bir yenisi daha eklenmesin” diyerek tepkisini ortaya koyan CHP İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu görüşlere yer verdi:
“Son olarak adrese teslim yapılan bir atama toplumun vicdanını derinden yaralamıştır. Milyonlarca üniversite mezunu, işsiz güçsüz dolaşırken AKP’ye yakın olan bir kişinin Elazığ Valiliği’ne Özel Kalem olarak atanması , ‘istisnai memuriyetin’ nerelerde kimler için kullanıldığını gözler önüne sermiştir. Bu durum maalesef devletin şeffaflığına ve adil olma ilkesine gölge düşürmektedir. Şehrimizde on binlerce gencimiz iş için dirsek çürütürken, mülakattan mülakata koşarken ya da iş bulmak umuduyla kapı kapı dolaşırken, AKP Tunceli teşkilatından birinin, Elazığ Valiliğine direkt, tepeden özel kalem olarak atanması, akılla, mantıkla ve vicdanla izah edilebilir bir durum değildir. Buradan sayın valimize çağrıda bulunuyoruz; lütfen şeffaf olunuz! Adil olunuz! Siz bu şehrin mülki amiri olarak, her kesime, her düşünceye eşit mesafede olmanız, bulunduğunuz makam gereğidir. Bu yanlıştan dönmeniz temennisiyle Hayırlı Kandiller diliyoruz!”dedi.

KANGAL: “VALİLİK MAKAMININ CİDDİYETİ SARSILMIŞTIR”

Somyürek’in Elazığ Valiliği Özel kaleme istisnai kadro ile atanmasına bir tepki de Deva Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Mehmet Kangal’dan geldi.
Kangal yaptığı yazılı açıklamada konu ile ilgili şu görüşleri paylaştı:
“Dün tarafımıza ulaşan bilgilere göre, Elazığ Valiliği Özel Kalem müdürlüğüne, partizanca saiklerle yeni bir isim başlatılacakmış. Bu kişinin iktidar partisinde aktif görev alan,  Ak Parti Tunceli İl Başkan Yardımcısı olması, şehrimiz adına bizleri bir kez daha hayal kırıklığına uğratmış oldu. Özel kalem gibi kilit bir noktaya liyakat ve adalet kriterlerinden uzaklaşılarak atama yapılması, o makamın ciddiyetini sarsacağı gibi duyulan güveni de zedeleyecektir.

Son yıllarda sıkça karşılaştığımız bu tür uygulamalarda, liyakat yok sayılarak kişiye özel açılan kadrolar ile işe alınanların,  kısa bir süre sonra başka memuriyet kadrolarına naklen atanmaları kamu vicdanını yaralayacak seviyelere gelmiştir. Birçok insanın atanmak için sınav beklediği bir ortamda bu kadrolar vasıtasıyla memuriyete başlatılmaları ve daha sonra da başka kadrolara atanmaları ne yazık ki vaka-yı adiyeden olmuştur.
Hakkaniyeti gözeten ve eşitliği savunan hiç kimsenin arkasında duramayacağı, Elazığ kamuoyunu rahatsız eden bu atamanın Sayın Valimiz Ömer Toraman tarafından mutlaka yeniden değerlendirilmesini, valilik makamının devleti temsil noktasında şehirde yakalamış olduğu olumlu havanın tersine dönmemesi adına bu karardan bir an önce vazgeçilmesini toplum vicdanı adına önemle talep ediyoruz”dedi.

VALİ TORAMAN, SESSİZLİĞİNİ KORUYOR
Tunceli nüfusuna kayıtlı olan, Özel kalem müdürlüğü yapacak kadar hiçbir deneyim, donanım, liyakat ve birikime sahip olmayan, bugüne kadar getirildiği tüm görev ve makamlara siyasetçilerin tavassutu, ısrarlı talebi ve bürokrasiye yaptıkları tehditlerle gelen Somyürek’in   yasanın sadece Bakan, Vali ve Belediye başkanlarına bir kontenjan hakkı tanıdığı  istisnai kadro yöntemiyle direkt devlet memuru yapılıp Elazığ Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna  atanması haberlerine karşın ilimiz Valisi Ömer Toraman sessizliğini koruyor.
 

ANKARA DÖNÜŞÜ AÇIKLAMA BEKLENİLİYOR
Yaşanan olaylar hakkında şimdiye kadar bir açıklama yapmayan Elâzığ Valisi Ömer Toraman, Ankara’daki temaslarını sürdürüyor. Ankara dönüşü bu konu ile ilgili açıklama yapması ve Tunceli Valisinin “bunu Tunceli halkına izah edemem” dediği meseleyi Elazığ halkına nasıl izah edeceği merakla bekleniyor.
 

İKİNCİ BİR YIRIK VAKASI OLMASIN
İlimize atandığı günden beri halkın sorunlarıyla yakından ilgilenen , depremle ilgili sorunları öncelikleri arasına alarak konut teslimatlarını hızlandıran ve ilgili firmalara yaptırımlar uygulayan başarılı Vali Toraman’ın sırf birkaç siyasi ve üst düzey yöneticilerin hatırına böyle bir uygulamaya onay vermesi ya da göz yummasının, Valilik makamının güvenini  zedeleyeceğini ve adalet ilkesine gölge düşeceğine dikkat çeken vatandaşlar, ikinci bir Erkaya Yırık vakası yaşanmaması adına bu yanlıştan acilen vazgeçilmesi gerektiğini dile getiriyorlar.
 

SİYASİ FATURASI AĞIR OLUR
İlimiz Valiliğine Tuncelili ve hiçbir özelliği olmayan birisinin sırf siyasi aktörlerin talebi doğrultusunda atanmasının ciddi siyasi sonuçlar doğuracağına dikkat çeken vatandaşlar, buna aracı olan, kamu vicdanını yaralayan ve hakta büyük infial uyandıran bu atama için bürokratlara zorlama yapıp ve hatta tehditler savuran siyasilerin daha çok yıpranmamaları ve Ak Partiyi bir kişi uğruna feda etmenin olumsuz sonuçlarının müsebbibi olmamaları adına bu atamanın derhal iptal edilmesi gerektiğini dile getiriyorlar.