Akaryakıt istasyonları kapanmanın eşiğinde

Elazığ TSO tarafından Akaryakıt sektörünün sorunlarına çözüm bulunması ve taleplerinin karşılanması amacıyla TOBB ve EPDK nezdinde girişim başlatıldı.

Akaryakıt istasyonları kapanmanın eşiğinde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, “Odamızın ilgili sektör temsilcileri tarafından hazırlanan raporda akaryakıta ardı ardına gelen zamlarla birlikte kâr marjının düştüğü ve kapanmaların kapıda olduğu ifade edilmiş olup, iyileştirmenin ivedi şekilde sağlanmaması halinde Türkiye genelinde istasyonların birer birer kapanmaya başlayacağı, vatandaşın benzin ve mazot bulmakta sıkıntı yaşayacağı belirtilmiştir" uyarısında bulundu.

Başkan Arslan, Elazığ TSO 7. Meslek Komitesi Üyelerinin sahada yaptığı çalışmalar ve sektörün sorunlarıyla ilgili hazırlamış oldukları raporun TOBB ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ya gönderildiğini söyledi. 

Başkan Arslan, sürekli sahada olan ve sektörün nabzını tutan Meslek Komite Üyelerinin raporunda EPDK kararıyla Akaryakıt istasyonlarının 2005’ten itibaren akaryakıt ürünlerinden litre başına 1 lira kazandıklarını ifade ederek “İstasyonlarımız Mazot 5 lirayken 1 lira kazanıyordu, şimdi 14 lira oldu yine 1 lira kazanıyor. Kâr oranı yüzde 20’den yüzde 9’a düşmüş durumda. Buna karşın maliyetlerde ciddi bir artış oldu. Son dönemde elektriğe yüzde 200 zam geldi, personel maliyetleri yüzde 45-50 arttı. Tüm girdilerde artış yaşanırken, sektörün karlılığı pul olmuş durumda. Sektör temsilcilerimiz mevcut iyileştirmenin ivedi şekilde sağlanmaması halinde ülke genelindeki istasyonların birer birer kapanmaya başlayacağı, vatandaş ve üreticilerin benzin ve mazot bulmakta sıkıntı yaşayacağı uyarısında bulunmaktadırlar” dedi. 

ENFLASYON ORANINDA ARTAN KÂR MARJI TALEBİ
Başkan Arslan, sektör temsilcileri ve istasyon sahiplerinin, kârlılıkların mutlaka yüzdelik bazda belirlenmesi ve günün koşullarında bu oranın en az yüzde 20 olması talebinin EPDK’ya bildirildiğini söyledi.

Arslan, 2005’te alınan bir kararla akaryakıt sektöründe kâr marjının 1 lira olarak sabit tutulduğunu, bu rakamın akaryakıta gelen zamlara rağmen hiçbir şekilde değişiklik göstermeyip, artmadığına dikkat çekerek; “Kârlar erirken, maliyetler katlanarak artmış durumda. Sektör temsilcileri bu uygulamanın değişmesini, enflasyon oranında artan yüzde olarak bir kâr marjına sabitlenmesini talep ediyor. Odamız üyesi sektör temsilcisi arkadaşlarımızın ifadesine göre şu anda sektör batıyor. Bir iki kere daha zam gelmesiyle birlikte istasyonların kapanmaya başlayacağı belirtiliyor” değerlendirmesinde bulundu.