Şehrin sorunlarını dile getirmek kadar çözümü noktasında adımlar atmak daha anlamlı ve önemli. Sorunu dile getirip buradan siyaset özellikle de muhalefet yapmak en kolay ve en ucuz iş. Önemli ve değerli olan yaşanan sorunu iktidarın eksiği gibi görmek değil, çözülmesi gereken ve iktidar-muhalefet herkesin taşın altına elini koymak.
Elazığ bu sınavı son yıllarda güzel veriyor ve siyasette diğer illere örneklik teşkil edecek bir tablo sunuyor.
Bunun son örneği Çimento Fabrikasının şehir dışına taşınması konusunda siyasilerimizin ortak girişim ve gayretleri oldu.
Bilindiği gibi Çimento Fabrikasının şehre verdiği zararları MHP ve CHP Milletvekilleri yanında Ak Parti Milletvekilleri de dile getiriyor ve çözüm taleplerini yükseltiyorlardı.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da yaptığı paylaşımlar ve konunun ülke gündemine taşınması amacıyla MHP Milletvekili Semih Işıkver’in çağrısı ve Şehir Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen sosyal medya paylaşımlarına destek vermiş ve çözümün artık kaçınılmaz olduğunu dile getirmişti.
İşte bu fikir birliği, ortak eyleme dönüştü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır başkanlığında yapılan toplantıya Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı, MHP Milletvekili Semih Işıkver, CHP Milletvekili Gürsel Erol, Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Elazığ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Fatih Önalan, ilgili bürokratlar ve firma yetkilileri ilk kez bir araya gelerek çözümü konuştular.
Bu toplantıyı önemli ve özellikli kılan, ilk kez fabrika yetkililerin de masa etrafında olmasıydı. Geçtiğimiz hafta bu köşede bu eksikliğe dikkat çekmiş ve “Nedir Son Durum” demiştik.
Köşe yazımızda konunun sadece siyasi mahfillerde ve milletvekillerinin açıklamalarına konu olmaktan öte asıl muhataplarının neden sürece çekilmediğine dair eleştirilerimizi sıralamıştık.
Bu köşe yazımızın ardından bizleri arayarak süreci başından beri izah eden ve tarafların masa etrafında olması görüşümüze destek veren siyasilerimiz, bu tezimizi hayata geçirerek ilk kez Çimentaş yetkililerini bakanların ve tüm siyasi ve bürokratların da hazır bulunduğu toplantıyı gerçekleştirdiler.
Toplantıdan sızan bilgiler oldukça memnuniyet verici. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuya büyük bir hassasiyet ve duyarlılık göstermeleri yanında fabrikanın taşınması konusunda oldukça kararlı bir duruş sergilemeleri memnuniyet verici.
Olayı gündeme getirirken konuyu siyasi görmeyen milletvekillerimiz, çözümü noktasında da siyasi puan kazanma yerine şehrin geleceğinin kazanılmasını önemsiyor ve bu hassasiyetle davranıyorlar.
Bu olay iki konunun önemini öne çıkardı. Birincisi sadece muhalefet değil, iktidar milletvekilleri de şehrin sorunlarını dile getirmekten sarf-ı nazar etmemeli, ikincisi muhalefet milletvekili de olunsa çözümü konusunda sürece yapıcı ve olumlu katkı sunması.
Özetle bu toplantıyı önemli ve anlamlı gördük. Konunun takip edileceğini anladık. Ve tüm siyasilerin süreç konusunda kamuoyunu sürekli bilgilendireceğini öğrendik.
Bu toplantı ve sonunda çözüm getirecek adımların atılmasında emeği ve katkısı olan bakanlarımıza ve siyasilerime teşekküre ediyoruz.