Serkan GÜRTÜRK

14 Mayıs'ın Getirdikleri

Serkan GÜRTÜRK

14 Mayıs seçimleri yapıldı ve Ak Parti oy ile Milletvekili sayısını düşürmesine rağmen, Cumhur ittifakı diğer partilerin milletvekilleriyle meclis çoğunluğunu sağladı.
Ak Parti’nin oy kaybetmesine rağmen hala halkın umudu olması ve güven vererek birinci parti olması önemli. Bununla birlikte oy oranının yüzde 42’den yüzde 35’e düşmesi üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu.
Her ne kadar Ak parti üç Milletvekili kazanmasını bir başarı olarak görüp buna yaslansa da, 14 Mayıs seçimlerinde Elazığ’ın verdiği mesaj çok önemliydi. Ak Parti,  Elazığ’da yüzde 14 oy kaybederken,  CHP’nin 2015 yılından bugüne yüzde 400, 2018 yılından bugüne yüzde 107 oy artırması, siyasi gözlemciler tarafından bilimsel olarak da araştırılması gereken bir konu.
14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti’nin oy ve Milletvekili kayıplarının elbette birçok sebebi vardır. Bu düşüşün;  ekonomi, listeler, siyasilerin tutum ve davranışları, şehrin sorunlarını çözme noktasında ki yetersizlikleri, bürokratların başarısızlıkları ve halkı muhatap almamaları gibi birçok sebep sayılabilir. Buna 21 yıllık yıpranmışlık da eklenince böylesi bir oy kaybı makul görülebilir. Ancak aynı Elazığ’ın Erdoğan’a olan güven oranında herhangi bir azalma olmaması da gösteriyor ki, Ak Parti’deki oy kayıplarının en önemli sebebi yereldeki problemler.
CHP değil ama Gürsel Erol, 14 Mayıs seçimlerinde önemli bir başarının mimarı oldu. Geçmiş Ak Partili Milletvekillerinin yok sayması ve dikkate almamaları onu küçültmek yerine, halkın gözünde daha da büyüttü. 2018 seçimlerinde aldığı 35 bin oyu 77 bine çıkardı. Bu yükselişte listede yer alan Saadet ve Deva’nın bin oy bile katkısı yok. Bu başarı;  Erol’un yaptığı saha, alan ve taban siyasetinin sonucuydu. Bu başarı her kesime verdiği değer ve önemin bir sonucuydu. 
Erol’un siyaseti halk tabanlı yapmasının en önemli göstergesi ise teşekkür ziyaretlerine seçimin hemen ertesi günü başlaması ve bunu da en az oy aldığı İlçelerden başlayarak yapması oldu. 
14 Mayıs seçimlerinin en önemli sonuçlarından biri de MHP’nin hem ülke, hem de Elazığ’da ciddi bir başarı elde etmesiydi.
Elazığ’da bağımsız aday Bilal Çoban ve İyi Parti adayı eski ülkücü İrfan Sönmez’e rağmen, MHP’nin 43 bin oy alarak bir milletvekili kazanması önemli bir başarı oldu.
MHP’nin bu başarısında en önemli etken MHP Milletvekili seçilen Semih Işıkver’in bir yıldan beri yürüttüğü çalışmalar ve samimi gayretiydi. 
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin İlimizde gerçekleştirdiği miting öncesi başlatılan ve tabanın tümünü kuşatmakla birlikte farklı partilere mensup kesimlere yönelik çalışmalar da içeren seçim stratejisi sistematik olarak devam etti ve tüm paydaşların sürece çekilmesiyle başarı elde edildi.
14 Mayıs seçimlerinde Milletvekili seçilemese bile önemli bir başarı ortaya koyan isim Bağımsız Milletvekili adayı Prof. Dr. Yasemin Açık oldu. Bağımsız adaylara birleşik oy pusulasında mercekle aranılsa ancak bulunacak bir alan ayrılması, resim konulmadığı için seçmenlerin oy vermekte yanlışlık yaptığı ve bunun sonucu 15 bin oyun geçersiz sayıldığı bir seçimde 35 bin oy alabilmek büyük bir başarıdır. Yasemin hoca, tek başına 35 bin oyu alarak şehirde önemli bir siyasi güç olduğunu ortaya koydu.
14 Mayıs seçimlerden zaferle çıkan partilerden biri de Yeniden Refah Partisi oldu. Seçimlere kendi logosu ve adayları ile giren YRP; ülke genelinde yüzde 3’e yakın oy ve kazandığı 5 milletvekili ile hem ilkesel durdu, hem de ciddi bir çıkış yakaladı. Bu sonuçla Fatih Erbakan, gelecek Türk siyasetinde önemli bir figür olacağını da ortaya koydu.
14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti’den Milletvekili seçilen Prof. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı'yı,  CHP’den ikinci kez ve rekor bir oyla Elazığ Milletvekili seçilen Gürsel Erol’u, azmin, gayretin ve adanmışlığın destanını yazarak büyük bir başarı hikayesi ortaya koyup MHP Milletvekili seçilen Semih Işıkver’i yürekten tebrik ediyorum. 
Yeni dönemde, şahsi polemikler ve kısır tartışmalar yerine, şehir için birlikte hareket edip, birlikte çalışılmanın hem kendileri, hem de Elazığ için faydalı olacağına inanıyoruz.
 

Yazarın Diğer Yazıları