GAKGOLAR DİYARI ELAZIĞ
Elazığ; 11 ilçe, 537 köy ve 709 mezradan oluşan Doğu Anadolu’nun önemli yerleşim yerlerinden biridir. Fırat Havzası' nın "Yukarı Fırat Bölümü" nde yer alır. Tarihi Harput Kalesi'nin bulunduğu tepenin eteğinde kurulmuş eski bir yerleşim yeridir.
Doğu Anadolu’da yer almasına rağmen iklimi tarıma elverişli ender yerleşim yerlerinden biridir.
İl genellikle dağlarla, verimli tarım alanları ve ovalarla kaplı olmasına rağmen, nüfus bakımından yeterince kalabalık sayılmaz. Şehir merkezindeki kalabalık oluşum, ilçe ve köylerde etkisini kaybeder. Bunda terör olaylarının ve ekonomik yetersizliklerin payı olduğu muhakkaktır.
İl toprakları, Güneydoğu Toroslar’ın batı uzantıları ve Keban ile Karakaya Baraj gölleriyle çevrili bulunmaktadır.
Mevcut tarihi kaynaklara göre Harput' un en eski sakinleri M.Ö. 2000 yıllarından itibaren Doğu Anadolu' ya yerleşen Hurrilerdir.
Elazığ ve yöresinin yazılı tarihinin Hitit Tabletlerindeki bilgilerle aydınlatıldığı görülmektedir. M.Ö. 2000'lerde yöre, İşuva adıyla anılırdı. M.Ö. 12 ile 7. yüzyıllar arasında yöreye, merkezi Van (Tuşpa) olan Urartular hakim olmuştur. Daha sonraki yıllarda bölgede Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Çubukoğulları, Artukoğulları, Akkoyunlular ve Osmanlılar hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir.
Ortadoguda İlmin de merkezi olan Harput, Anadolu nun en eski yerleşim yerlerinden biridir.
Dilerseniz biraz da Elazığ ın siyasi geçmişinden ve etnik yapısından bahsedelim. Zira, bu şehir Türk Siyasi hayatında adından söz ettirmeyi her seferinde başarabilen ender yerleşim yerlerinden biridir.
Elazığ halkı milliyetçi, muhafazakar, ülkesine ve bayrağına bağlı bir topluluktur. Bu sebeple de PKK Terör örgütü bu şehirde hiç bir zaman istediği biçimde örgütlenememiştir. Arıcak ve Alacakaya ilçelerinin dağlık alanlarında bazı faaliyetlerde bulunan örgüt, bölge halkını yanlarına çekmeyi başaramamış ve buralarda da kalıcı olamamıştır.
Elazığ’daki yerel ve genel seçimlerden çıkan sonuçlar da sol partilerin bu şehirde yeterince varlık gösteremediğini her seferinde ortaya koymuştur.
Son seçimlerde CHP’nin 41 yıl sonra bu şehirden vekil çıkararak bir ilke imza atması, ülke gündemini uzun süre meşgul etmiş, hatta bu durum çeşitli araştırmalara bile konu edilmişti.
Zazaların yoğun olarak bulunduğu Elazığ’da Zazaca Türkçenin haricinde bölge halkının konuştuğu ikinci dil konumuna gelmiştir.
Alacakaya, Arıcak, Karakoçan, Kovancılar, Palu Zazacanın yoğun olarak konuşulduğu ilçelerdir. Baskil ve çevresi ile Karakoçan’ın bazı bölgelerinde de ağırlıklı olarak Kürtçe konuşulmaktadır. Zazaların şehir nüfusundaki oranı %35 - 40 civarındadır. Bu da hiç azımsanmayacak bir orandır.
Alevi vatandaşların oranı da az değildir. %7 - 8 civarında olan Aleviler genelde şehir merkezinde yaşamlarını sürdürmektedirler.
Elazığ ismi, yakın tarihimizde Vali Ali Galip ismiyle yer almıştır. Peki kimdir Ali Galip? Milli mücadele döneminde Damat Ferit hükümeti tarafından Sivas Kongresinin toplanmasını engellemek üzere görevlendirilmiş bir şahsiyet olarak çıkar karşımıza. Oysa Ali Galip aslen Kayserili olmasına rağmen, çoğu kimse bu gerçeği bilmez. Bilmediği için de Elazığ adını, “milli mücadele aleyhinde” algısıyla dillerine dolasalar da bu doğru değildir. Çünkü bu, bir Elazığlıya yapılabilecek en büyük hakarettir.
Elazığ deyince Mehmet Ağar isminden bahsetmemek olmaz. Sevenleri kadar sevmeyenleri de olan Ağar, bu şehir için önemli bir isimdir. Özellikle doksanlı yıllarda Elazığ’a kattıklarıyla bu şehre adını yazdırmış önemli bir değerdir.
Hiç kuşku yok ki, bağımsız aday olarak katıldığı seçimlerde ipi göğüslemesi, bu şehrin Ağar’a olan minnet borcunun bir işaretidir.
Emniyet genel müdürlüğünden bakanlığa, oradan parti başkanlığına uzanan uzun soluklu bir serüven… Ve 3 Kasım 1996 Susurluk Kazasıyla son bulan bir siyasi hayat…
Mehmet Ağar’ın siyasi hayatı Susurluk’la son bulsa da ismi dillerden hiç düşmedi. Derin devlet-mafya ilişkisi bu kazayla çok konuşulup tartışılsa da Mehmet Ağar’ın Elazığlıların gönlündeki yeri değişmedi.
Elazığ’ın bir diğer önemli ismi de Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’dır. Doksanlı yıllarda JİTEM ve MİT adına birçok faili meçhul cinayete karıştığı iddiasıyla hakkında tutuklama kararı bulunan Yeşil’in yaşayıp yaşamadığı ise, hala gizemliliğini korumaktadır. Son olarak gazeteci Latif Şimşek’in Yeşil’in yaşadığına dair ortaya attığı iddialar, çok konușulmuștur.
En son Diyarbakır’da görüldüğü, estetik operasyon geçirerek hayatını devam ettirdiğine dair söylentiler Yeşil konusunu yeniden gündeme taşımışsa da gündemde kalıcı olmayı bașaramamıștır.
Bunların dışında Türkiye’nin yakından tanıdığı Elazığlı birçok ünlü isim var:
Türkücü Fatih Kısaparmak
Türk Müziğinin sevilen yüzleri Mustafa Keser ve Esat Kabaklı
Oyuncu ve sunucu Kadir Çöpdemir, Bülent Emrah Parlak
Ünlü profesör Canan Karatay
Yapımcı Raci Şaşmaz
Prodüktör ve șovmen Erol Köse
Oyuncu Necati Şaşmaz, Kenan Çoban ve Binnur Kaya
Senarist, șair ve aktör İhsan Yüce
Ünlü siyasetçi Selahattin Demirtaş
Müzisyen Erkan Oğur ve Bülent Serttaş... bunlardan sadece bazılarıdır.
Türkçede “ağabey”, “kardeş” anlamlarına gelen Gakgo” Elazığlıların yurt genelinde tanınmasını sağlayan önemli bir hitap şekli, hatta sloganı olmuştur. Ve bu slogan, sadece bölge halkını değil, tüm ülkeyi bağlayan samimi bir değer halini almıştır…