Galip Önlü

15 Temmuz Gecesi

Galip Önlü


Sıradan bir Cuma akşamı…O esna kimisi evinde, kimisi sokakta, illegal bir yapılanmanın kanlı  ve dehşet verici planlarından habersiz yürüyor, oturuyor, çalışıyor ya da dinleniyor.
O gece belki hiç kimse geçmişte yapılan darbelerin hep Cuma gecelerine denk geldiğini aklının ucundan bile geçirmemişlerdi. 
İstanbul’da saatler 21.30’u gösterdiğinde darbeci askerler Boğaziçi Köprüsü’ne çıkıyor. Köprüyü tek taraflı trafiğe kapatıyor. Bu, darbe girişiminin ilk başlangıcı, adımıdır. 
Ankara’da saatler 22:05’i gösterdiğinde Akıncı Dördüncü Ana Jet Üssünden iki F16 havalandı. Biri Esenboğa Havalimanındaki kuleyle temasa geçiyor. Ankara’nın her yerinden, çatıların üstünden uçuş ihbarları geliyor.
Cadde ve sokaklarda tanklar cirit atıyor. Devletin en tepesinden açıklama 23.03’de geliyor. Başbakan Binalı Yıldırım, bir kalkışma ihtimalinin üzerinde duruyor.
23.05’de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbeciler tarafından odasında rehin alınıyor. Uzun süre sonrası Sayın Akar bir helikoptere bindiriliyor. Helikopter rotasını Akıncı Üssüne çeviriyor.
23.20’da darbecilerin durağı TRT Ankara Stüdyoları oluyor. Güvenlik güçleri etkisiz hale getirildikten sonra TRT çalışanları rehin alınıyor.
23.24’de darbeciler Özel Harekât Eğitim Merkezi’ni bombalıyor. 47 polisimiz şehit oluyor.
23.45’de İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uçuş trafiği darbeciler tarafından durduruluyor. Aynı dakikalarda Genelkurmay binasında çatışma sesleri işitiliyor. Binanın dışındaki sivillere helikopterden kurşun yağıyor.
23.55’de darbeciler İstanbul’da Moda Deniz Kulübündeki bir düğünü basıyor. Düğünde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Hava Kuvvetleri Komuta Kademesi plastik kelepçe ile bağlanıyor. Üç saat sonra komutanlar bir helikoptere bindiriliyor.
00.02’de MİT Binasına helikopterden ateş açılıyor. MİT Görevlileri helikoptere otomatik silahlarla ateş açarak karşılık veriyor.
00.25’de CNN Türk Ankara Bürosunda telefondan Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor.  “Milletçe meydanlarda, havalimanlarında toplanalım ve bunların o azınlık grubu tankları ile topları ile gelsinler, ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar. Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar.’’
Bu konuşma sonrası Türkiye’nin her sokağı halkımızın ayakları altındaydı. Kimi tankların önüne yatıyor, kimi üstüne çıkıyor, kimi doğrultulan silahların karşısında duruyor. Darbeciler ilk ciddi direnişle bu anlarda karşılaşıyor.
01.00’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CNN Türk’e bağlandığı otele saldırı yapılıyor. Saldırı hem helikopterden hem de karadan... Cumhurbaşkanlığı korumaları ve polis ateşle karşılık veriyor. 
01.05’de Boğaziçi Köprüsü’nde halka ateş edilmesi emri geliyor ve darbeciler bu emre uyarak halka ateş ediyor.
02.25’de darbecilerin hedefinde TBMM var. Meclis binasına vekiller içerdeyken bomba atılıyor. Ardından büyük bir mermi saldırısı başlıyor.
04.00’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbeye katılan amiral, general ve askerler için gözaltı kararı çıkartıyor. Günün ilk ışıklarıyla pek çok darbeci gözaltına alınıyor.
Öğle saatlerinde Başbakan Binalı Yıldırım, darbenin bastırıldığı açıklanıyor.
O kara günü an ve an hissederek anlatmaya çalışmanın yanı sıra 15 Temmuz bir kahramanlık destanıdır. Milli ruh ve şuurun karşısında hiçbir gücün duramayacağının örneğidir. Yapılan plan ve projelerin Türk halkına sökmeyeceğinin teminatıdır.
15 Temmuz, birlik ve beraberlikten doğan güçtür. Milli Ruh ve şuurun, bayrağa zeval getirmeyeceğinin göstergesidir.
15 Temmuz gözü karalıktır, cesur yürekliliktir. Al bayrağın her daim göklerde dalgalanacağının ispatıdır. 
15 Temmuz’un tüm kahramanlarının ve gazilerinin ellerinden öper, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
“Nasıl unutulur ki, On beş Temmuz Gecesi
O gece ezanların Arş’a yükseldi sesi
Tarihinde görmedi millet böyle bir zulüm 
Allah’a yemin etti: “Ya istiklal, ya ölüm.’’
 

Yazarın Diğer Yazıları