Egt. Danışmanı Büşra Berk Demirtaşoğlu

Üniversite Tercih Dönemlerinde Önemli Hususlar

Egt. Danışmanı Büşra Berk Demirtaşoğlu

Yaklaşık 1 milyon genç sınav sonucu açıklanmasının ardından tercihler zamanında yoğun bir zihin karışıklığı içinde olmaktadır. Buna bilinçli  destek olan aileler ve öğretmenler de var , ne yazıkki bilinçsiz destek olanlar da. Oysa bilseler anlık yorumların o gencin yıllarına belki de hayatına mâl  olacağını bu kadar rahat düşünmeden araştırmadan sunulan

tavsiyeleri hãla sunarlar mıydı bilemiyorum...

Bize düşen arada kalınan hususların iyisini kötüsünü anlatarak yolu ,süreci ,meslekleri  anlatmak olmalıdır.  Kesin olarak şunu yaz diyeceğimiz yerlerin garantisi bu ülkede bu şartlarda ne yazık ki garanti olamaz.

Gelelim asıl dikkat edilmesi gereken

maddeleri şöyle bir toparlayacak olursak ;

* Öncelikle tabiki meslek belirlenmeli.

Normalde bunu son ana bırakmadan yapılması gerektiğine inanan bir öğretmenim ancak öğrencilerim de biliyorum ki genelde bu puana göre seçiliyor. Sonra mutsuz işe giden insanlar mutsuz bir topluma gebe kalıyor...

Meslek ; puana göre değil kişinin ilgisine, algısına ,kişiliğine , yeteneğine göre seçilmeli.

Bu kişi neyi yapabilir?

Bu kişi neyi yapamaz ?

Bu kişi neleri yaparken başarılı ?

Bu kişi hangi yetilere sahip ve hangi alana algıları daha açık ?

Bu tür soruları kişinin yönelmesi gereken alan ve meslek seçiminde sıkça kullanırız .

*Gelelim ikinci husus şehir ve üniversite seçimi .

Şu an teknoloji çağında olmamız oturduğumuz yerden gitmeyi düşündüğümüz ya da puana gelebilecek şehir ve üniversiteleri çok rahat araştırmamıza yardımcı oluyor.

'Şehir mi önemli ? Üniversite mi?' diye soran öğrencilerim oluyor.  

Mesleği doğru ve daha donanımlı yerden öğrenmek isteyenlere ise için cevap olarak üniversite daha önemlidir derim.  

Ancak " Ben hayatı da öğreneceğim olanakları gelişmiş olsun benim tek hayatım üniversite kapısı değil bazen çalışırım bazen gezerim"  diyenler için şehir önemlidir. Yani bu soru ; * üniversite hayatında ne beklenildiğine * dair bir bakış açısına göre şekillenen bir husustur aslında.

Ama elbetteki en realist karar: puana göre

alternatifleri değerlendirmekle  başlar.

*Şehirlerin konumuna , ulaşımına, öğrenciler için sunulan barınma durumuna , ekonomik durumuna   , eğer çalışma hayatı ile üniversite okunacaksa iş olanaklarına,  şehir merkezi yerleşkesine , iklimine bile bakılabilinir.  

Üniversiteler araştırılırken resmi sayfalarındaki etkinliklerine,  yabancı dil öğretimine , kayıtlı olduğu proje ve anlaşmalara ( erasmus ,twinning...gibi ) , kültürel faaliyetlerine ,sundukları tüm ek olanaklara ,mezun sayılarına ,alan derslerine ve derslere girilecek  *eğitim kadrosuna* mutlaka bakılmalıdır .

 Zira özel bile olsa o kadar parayı alıp sadece okutman ve arş. görevlileri ile öğrenci mezun eden üniversite sayısı ne yazık ki oldukça fazla . ( Elbette bu sitem emeğiyle ,başarısıyla bir yerlere gelmiş

(torpilsiz !) ,kendi alanındaki bilgisi ve yeteneği ile hakkını veren değerli kişileri kapsamıyor.)

Bu noktaya kadar saydığım  tüm bu bilgiler yök atlas sitesi ve okulların kendi resmi sayfalarında mevcut bulunmaktadır.

* Bir diğer husus üniversite seçilirken bazı bölümler ana kampüste değil ilçelerde olabiliyor ve buralarda barınma ve ulaşım ihtiyaçları öğrencileri oldukça zorluyor.  İl haritası ve okulun resmi sitesindeki adres karıştırılmalı . Ya da şehirde var olan tanıdıklar vesileyle ya da sosyal mecralardaki gruplardan yardım alınabilinir.  

Ve son aşamaya gelelim tüm bunları yaptıktan sonra ;

Seçeceğimiz bölümün son 5 10 yıl içerisindeki atama sayısı ve atama puanı sayısına mutlaka bakılmalıdır. Devlet

atamasına ek b planı olarak diğer iş imkanları ve kolları neler mutlaka bakılmalıdır.

Buraya kadar kısımları yaptığımızı farz edersek  , sıralamayı kendimiz yapıyor isek dikkat edilmesi gereken husus ;

İlk 7 sıraya puana göre önceki en az 3 yılın özellikle sıralamayı kaçla  kapatmış ona bakarak o sayı paralelinde * gelme ihtimali en yüksek * yerleri yazmak.

Orta 10 tercihte  yine aynı son 3 yılın puan durumuna göre * gelmesi muhtemel * yani sıralamamızın üstünde yerleri yazmak  (en istenilenden en istenilmeyene doğru sıra olabilir)

Son 7 de ise 'en kötü şurası gelirse olabilir ' diyeceğiniz yerleri yazmak . Yani sıralamaya göre" bu kesin gelir en kötü,

son 3 yılda en yüksek alan sıralama senesinin bile üstünde bir puanım var ' denilenleri yazarak  kesin gidebileceğiniz düşüncesi ile yazabiliriz..

Unutmayalım ki verilen tarihlere göre son güne kadar kaydetsek bile düzenleme yapılabilir. Yök atlasın geçici olarak tercih sıralama sayfasına kabataslak atılarak sonrada resmi ösym sayfasında kodları kopyala yapıştır ile son haliyle tercihinizi tamamlayabilirsiniz.

Tercihleri ösym tercih sayfasında yaparken satırın  sağdan en sonda yanan özel maddelere mutlaka bakılmalıdır.  Zira uyum sağlamıyorsanız sistem otomatik orayı yazmanızı engelleyecektir.

Burs alma durumuna bakılarak ilk 5 sıralamayı yapmak yine önem arz eder.

 (Tabi bunun için ....şu alandan burs almak için neler yapılmalı diye gerekli başvuruları

yapmak gerekiyor .)

En özet haliyle anlatmaya çalıştığım bu bilgilerin gençlere ışık olması dileğiyle.

Ülkemin güzel gençlerini yarınlara en iyi şekilde taşımak hepimizin ulvi görevidir.

Yazarın Diğer Yazıları