Ahmet POLAT

BÜYÜKSÜN FATİH TERİM…

Ahmet POLAT

 

Galatasaray Kulübü Teknik Direktörü Fatih TERİM, Aytemiz Alanyaspor ile oynadığı kupa müsabakasında ceza sahası içerisinde yaşanan ayağa basma pozisyonu olay oldu.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) hakemlere yönelik vermiş oldukları eğitimle yeni değişen kurallar ve uygulanması gereken hususları her yıl seminerlerinde dile getirmekte.

Ne çare ki, hakemler verilen bu eğitimlerin ne derecesini uyguluyor ya da uygulamıyor. Küçük takımların başına gelecek bu tür pozisyonlar pek gündeme gelmez. Zaten takımlar hakemlerden çok mustarip ve de yaşanan sıkıntılar hepten hakemleri hedef tahtasına oturtmakta.

Ali Sami Yen Spor Kompleksinde 10 Şubat günü saat: 20.45’de Galatasaray-Aytemiz Alanyaspor ile Türkiye Kupası Çeyrek Final müsabakası oynandı. Galatasaraylı futbolcunun ceza sahası içinde ayağına rakip oyuncu tarafından basılıp ve pozisyon hakem tarafından devam ettirilmişti.

Teknik Direktör Fatih TERİM müsabaka sonrasında düzenlenen basın toplantısında bu pozisyon için ver yansın etmiş ve ne hikmetse MHK 2 gün sonra yani 12 Şubat tarihinde Federasyonun resmi sayfasında bildiri yayınlandı.

 

Bildiride şu açıklamalara yer verildi;

‘’ Merkez Hakem Kurulu Teknik Bilgilendirme;

Merkez Hakem Kurulu tarafından 10/02/2021 Çarşamba günü çevrimiçi olarak düzenlenen Üst Klasman Hakem Semineri'nde 2020-2021 Futbol Sezonunun 2. yarısının başlamasıyla birlikte maçlarda yaşanan önemli pozisyonların teknik değerlendirmeleri yapıldı.

1. Ayağa Basmalar

Bu konuyla ilgili Ocak ayındaki seminerde hakemlerin yönetim alanını genişleten talimatlar verilmişti. Bu talimatlar sonrasında hakemlerin bu tip pozisyonları yönetim yöntemleri analiz edildi. Videotest ve Geribildirimi şeklinde yapılan seansta aşağıdaki kriterler ön plana çıktı;

a) Temas Anı: Ayağa Basmanın oluştuğu an, top oynama mesafesinde ise; bu hareket 'geç kalınmış' bir müdahale olarak değerlendirilemez. Bu durumda hız ve şiddet olmadığında Sarı Kart gösterilmemelidir.

b) Temas Noktası: Ayağa Basmalarda temas noktası tam ayağın üstünde olmadığında; ayağın ucunda, yanında veya arkasında hafif olduğu bu tip ikili mücadelelerde, futbol oyunun ruhunun Sarı Kart beklemediği hakemlere aktarılmıştır.

c) Hız-Şiddet ve Temas Noktası: Ayağa basma 'geç kalınmış' bir müdahale olduğunda, temas noktasının net bir şekilde ayağın üstüne olduğunun belirli olduğu durumlarda ise hız ve şiddet de varsa her zaman Sarı Kart ile cezalandırılması gerektiğinin altı çizildi.

Seminerin kapanış konuşmasını yapan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı, Teknik Hatırlatmalarının ardından, hakemlerden Cesur, Adil ve Eşit yönetim beklediğini vurguladı.’’ Açıklamaları yer aldı.

Ayrıca bildiride; 2. Ellerin ve Kolların Kural Dışı Kullanımı, 3. Tutma İhlali ve 4. 2. Sarı Kartlar kurallarına da değinildi.

Şimdi gelişen bu olay ve de MHK’nin vermiş olduğu eğitim ile alakalı olarak şunu söylemek daha doğru olur. Hakemler ya MHK’nin talimatlarını uygulamıyor ya da bu talimatlar takımların durumuna ve maç kategorisine göre yönetiyorlar.

Eleştirilerin odağındaki tek hedef Hakemlerdir. Bu hedeften uzaklaşmak da yine hakemlerin elinde. Verilen eğitimlerde her hakem farklılıklar göstermekte. Sahada oyuncular, kulübede teknik heyet ve de saha dışında yöneticiler farklı maç yönetimlerinden mustaripler.

Alınan kokartın hakkını vermek lazım. UEFA kokartı hakemler açısından en üst düzey bir kategori. Başta Cüneyt Çakır görev aldığı müsabakalarda eşit ve aynı standartta maç yönetmeli. Farklı değerlendirmeler hep beraberinde itirazları getirmekte.

3. Lig, 2. Lig, 1. Lig ve de Süper Lig maçları hiçbir zaman aynı düzeyde yönetilmiyor. Peki bu liglerde görev alan hakemler Avrupa maçlarında neden aynı standarttı uyguluyor ve çok iyi bir performans sergileniyor.

Hakemlerin aynı düzeyde maçlar yönetmesi temennisi ile….

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları