SALGIN KOL GEZİYOR!
KORONA VİRÜSTE UZMANLARIN DİKKAT ÇEKTİĞİ BEKLENEN İKİNCİ DALGA GELDİ. ELAZIĞ'DA VAKA SAYILARINDAKİ ARTIŞ İLE ORANTILI OLARAK HASTANELERİN PANDEMİ SERVİSLERİ DOLDU. YENİ HASTA KABUL EDİLEBİLMESİ İÇİN BİR HASTANIN TABURCU OLMASI GEREKİYOR.
KORONA VİRÜSTE UZMANLARIN DİKKAT ÇEKTİĞİ BEKLENEN İKİNCİ DALGA GELDİ. ELAZIĞ’DA VAKA SAYILARINDAKİ ARTIŞ İLE ORANTILI OLARAK HASTANELERİN PANDEMİ SERVİSLERİ DOLDU. YENİ HASTA KABUL EDİLEBİLMESİ İÇİN BİR HASTANIN TABURCU OLMASI GEREKİYOR.
Dünya ile birlikte ülkemizi ve şehrimizi etkisi alına alan koronavirüs salgınında uzmanların aylardan beri dikkat çektiği ikinci dalga geldi.
Son günlerdeki vaka artışları ve Elazığ’ın koronavirüs haritasının tümüyle kırmızıya dönmesi de gösteriyor ki artık her bina ve sokakta bu hastalığa yakalanan insanlarımızın sayısı oldukça fazla.
YASAK VE SINIRLANDIRMALARIN KALKMASI ETKİLİ OLDU
İkinci dalganın gelmesi ve çok sayıda insanımızın virüsü kapmasına sebep olan olay ise geçmişte uygulamaya konan sınırlandırma ve yasakların kaldırılması oldu.Özellikle şehrin yoğun olduğu bölgelerde vatandaşların elini kolunu sallayarak maskesiz ve sosyal mesafe kurallarına uymayarak başı boş gezmesi ve ilgili kurum ve kuruluşların gerekli denetimleri ve cezai işlemleri uygulamamasından ötürü salgın hızla yayılmaya devam ediyor.
65 yaş üstü yasakları ile toplu alanlardaki yasakların kalkması, Bir çoğu kaçak olarak yapılan sokak düğün törenlerinin serbest bırakılıp denetimlerin yapılmayarak göz yumulması, tatil bölgelerinin yoğunluğu ve yurtdışından tatile gelen gurbetçilerimizin etkisi ile vaka sayılarında patlama yaşandı.
KURALLARA UYMAMA ISRARI
Vakaların atmasında en önemi faktörlerden biri de bazı vatandaşların tedbir kurallarına uymamadaki ısrarları ve konuyu ciddiye almamaları oldu.
Maske takmadığı halde cadde ve sokaklarda gezen, işyerinde ve bulunduğu ortamda kurallara uymayan sorumsuz vatandaşlarımızın bu duyarsızlığı kendileri ile birlikte yüzlerce insanın hastalığa yakalanmasına sebep oldu.
HAFIZ MESUT ÇETİN ÖRNEĞİ
Kurallara uymayan ve dahası bu olayı ciddiye almayan vatandaşlar bir şekilde bu hastalığa yakalanınca kendi hatalarını anlıyor ve hem hatalarını itiraf ediyor hem de halkımıza önerilerde bulunuyorlar.
Bunun son örneği ilimizin sevilen ve sayılan simalarından olan Hafız Mesut Çetin oldu.
Hastaneden bir video çekerek korona virüse karşı kendisinin çok dikkatli olmadığını fakat korona virüsün çok tehlikeli olduğunu vatandaşların bu hususta çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Hafız Mesut Çetin, nefes almakta zorlandığı ve zorla konuştuğu videoda şunları söyledi:
“Gece nefes alamıyordum. Ambulansı çağırdım geldik. Oksijen veriyorlar. Arkadaşlar korona virüse çok dikkat edin. Ben hiç ciddiye almıyordum. Gerçekten ciddiye alınacak bir hastalık. Sosyal mesafeye dikkat edelim. Hele hele maske, hijyen. Bunlar yapılması gereken bir şeymiş. Ancak başımıza geldikten sonra bunun farkına vardık. İnşallah iş işten geçmedi. Bütün arkadaşlarıma tavsiyem budur. Ben kesinlikle bu noktaya düşmeyeceğime inanıyordum. Ama çok kötü bir duruma düştüm. Mesafe, maske, hijyen. Bunlar olması gerekli olan şeyler. Gecenin saat üç buçuğunda Araştırma Hastanesi’ne ambulansla getirildim. Nefes alamıyorum, yatamıyorum. Öksürüğüm var” ifadelerini kullandı.
HASTANELER YETERSİZ
Virüse yakalandıktan sonra hastanelere müracaat eden hastaların önemli bir bölümü kendilerini evde karantinaya almaları tavsiyesi ile evlerine gönderilirken, ileri boyutta hasta olanların tedavileri yapılıyor. Ancak tüm hastanelerin pandemi bölümleri dolmuş durumda. Yeni hasta almak neredeyse imkânsız. Yeni bir hastanın pandemi kliniğine yatırılması için tedavisi tamamlanmış bir hastanın taburcu edilmesi gerekiyor. Boşalacak bir yatak için acil polikliniklerinde bekletilen hastaların sayısı arttıkça bekleme süresi de artıyor.
YENİ PANDEMİ HASTANESİ ŞART
Salgının uzun süre daha etkili olacağını ifade eden uzmanlar, ilimizde müstakil bir pandemi hastanesinin artık şart olduğuna dikkat çekiyorlar.
İlimizde eskiden hastane ya da farklı amaçla kullanılan onlarca kullanılmayan bina olduğuna vurgu yapan uzmanlar, il sağlık müdürlüğünün pandemi kuruluna bu önerisi getirmesi gerektiği ve tüm kurumların desteği ile kısa sürede müstakil bir pandemi hastanesi kurulabileceğini ifade ediyorlar.
ALTERNATİF BİNALAR
İlimizde pandemi hastanesi olarak kullanılabilecek çok sayıda bina olduğuna dikkat çeken uzmanlar, eski Devlet Hastanesi, eski SSK Hastanesi, eski Asker Hastanesi, eski Sarahatun hastanesi, atıl durumda olan ve il Sosyal Hizmetler müdürlüğüne bağlı olan Harput Yetiştirme Yurdu gibi binaların biri hatta ikisinin pandemi hastanesi olabileceğini ifade ediyorlar.
SORUN DE ÇÖZÜM DE BİZİZ
Salgının artması ya da azarlamasının kendi elimizde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hastalığın yayılmasını sağlayanlar olarak bunun tekrar sıfırlanması ve yok olmasının da vatandaşın kendi elinde olduğunu ifade ediyorlar.
Dikkat ve tedbir ile hastalığın önüne geçilebileceğini belirten uzmanlar, bu konuda sadece kendimizin tedbir almamızın da yeterli olmadığını, tedbir almaya vatandaşların uyarılması ve tehlikeye dikkat çekmek gerektiğini ifade ediyorlar.
Okulların açılması ve yüz yüze eğitimin konuşulduğu bir dönemde önümüzdeki sürecin daha sıkıntılı olacağını, her ferdin sadece kendisi için değil ailesindeki tüm bireyler için de aynı önlemi alması ve duyarlı davranması gerektiğini belirtiyorlar.
EVDE İZOLASYON
Herhangi bir Covit 19 tanısı konmamış insanların bile evlerde fiziki mesafe kuralına uymaları, yemeklerin toplu değil ayrı ayrı yenmesi, farklı odaların kullanılması ve hiçbir malzemenin ortak olarak kullanılmaması, kapı kollarının sık sık dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle görevi gereği evden çıkan aile bireylerinin kendilerini hane halkından uzak tutması gerektiğini ifade ediyorlar.
PANDEMİ KURULU ETKİN OLMALI
İl Pandemi Kurulu’nun son dönemlerde bakanlıkların aldıkları kararları yeniden almak ve uygulamak dışında bölgenin ve yörenin son durum ve alınması gereken önlemlere göre vaziyet alamadığını ve pandemi hastanesi oluşturma konusunda olduğu gibi geç kaldığına dikkat çeken uzmanlar, bu kurulun daha obsiyonel davranıp ihtiyaca ve olası olumsuzları önceden görüp vaziyet alması gerektiğini, ifade ediyorlar.