Karpuz Tarlada Kaldı ! Aracılar Meyve Fiyatlarını Yükseltiyor!
İlkbaharda yaşanan zirai dondan sonra meyvelerden yana yüzü gülmeyen üreticilerimizi sebze ve karpuzda da düşük fiyat yaktı. Başta mazot olmak üzere gübre, zirai ilaç, işçi maliyetiyle ciddi bir emek ve masraf yapan üreticiler, karpuzun fiyatının tarlada 1 tl'ye düşmesi sebebiyle ürünlerini toplamadan çürümeye terk ediyor.Bunun yanı sıra meyve fiyatlarının yüksek olmasının sebebini açıklayan Elazığ Sebze ve Meyve Komisyoncuları Başkanı Rıza GÜNDÜZ aracılara ateş püskürdü.
Elazığ’da yüzyılın don olayı sonrası meyve üretimi neredeyse tamamen durdu.Meyve ve Sebze Komisyoncuları Başkanı Rıza Gündüz, “Elimde liste var, fırsatçılık yapılıyor” diyerek şeftalinin 120 liraya satıldığını söyledi. Gündüz, bu fiyat artışlarının hal esnafından değil, dışardan ürün gönderen aracılardan kaynaklandığını belirtti.
Elazığ’da bu yıl ilkbaharda yaşanan ve “yüzyılın en büyük don olayı” olarak kayıtlara geçen soğuk hava felaketi, meyve üretimini bitirme noktasına getirdi. Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Rıza Gündüz, don nedeniyle Elazığ’da bu yıl neredeyse hiç meyve olmadığını, sadece sebzede üretimin sürdüğünü söyledi. Ürün açığını kapatmak için Mersin ve Tokat gibi illerden meyve getirildiğini belirten Gündüz, fırsatçılığa dikkat çekerek, “Elimde fiyat listesi var. Şimdiye kadar 120 liraya şeftali yoktu. Fiyatı 20 veya 30 lira olması gerekirken şimdi 120 lira. Onlar da fırsatçılık yapıyorlar. Böyle açık da söylüyorum” dedi.
BÖLGEYE HİTAP EDİYORUZ
60 yıldır sektörde olduğunu belirten Başkan Gündüz, ilkbaharda yaşanan böyle bir don olayını ilk kez gördüğünü vurgulayarak, “ Burada 83 tane dükkan var. Bölgeye hitap ediyoruz. Elazığ, Bingöl, Tunceli, Malatya ve Sivas’tan bile gelenler var. Elazığ tarım yeri, üretici bölgesi. Hemen hemen doğunun Akdeniz’idir diyebiliriz. Bu sene sadece sebze var. Don olayından dolayı Elazığ’da meyve kesinlikle yok. Çiftçilerden aldığımızı bilgilere göre yüzde 10 ile 20 arasında beklenti var. Ben hayatımda böyle bir don olayı görmedim, yüz yılın olayı. 60 yıldır bu işin içindeyim bazen güz mevsiminde üzümler donardı ama böyle ilkbaharda don olayını hiç görmedim. Bir anda her şey yerle bir oldu. Ne bağ kaldı ne erik kaldı ne badem kaldı. Dolayısıyla bu sefer don olmayan yerlerde pahalılık oldu” şeklinde konuştu.
“MEYVE ZAMMI HAL ESNAFINDAN KAYNAKLI DEĞİL"
Ürün açığını kapatmak için Mersin ve Tokat gibi illerden meyve getirildiğini belirten Gündüz, fırsatçılığa dikkat çekerek, “ Bize Mersin’den, Tokat’tan sebze ve meyve geliyor. Bunlar da biraz fırsatçılık yaptılar. Şimdiye kadar 120 liraya şeftali yoktu. 20 veya 30 lira olması gerekirken şimdi 120 lira. Onlar da fırsatçılık yapıyorlar. Böyle açık da söylüyorum. Meyve olarak Anamur muzu 60 liraya geliyor. Bu muz fiyatı geçen sene 500-600 lira iken, bu sene 2 bin lira olmuş. Limon aşırı derecede pahalandı. Limon geçen sene kurudu. Meyve fiyatlarının atışı bizden kaynaklanmıyor. Zaten bizim bir şeyimizi yok ki bizden kaynaklansın. Her şey ispatlı. Mersin’in fiyatını sorsunlar, internetten şeftalinin fiyatına bir baksınlar. Eğer orada şeftali 50 liradan satılıyor ve biz de onu 110 liraya satıyorsak. Belediye gelip bizim bütün dükkanlarımızı kapatsın. Orada 100 liraysa biz de burada 110 liraya satıyoruz. Bu kesinlikle sebze halindeki arkadaşlarımızdan kaynaklanmıyor” diye konuştu.
ÜRETİCİLERİ DÜŞÜK FİYAT VURDU!
Girdi maliyetlerinin oldukça fazla olması sebebiyle zaten zor durumda olan üreticileri ilkbaharda yaşanan zirai dondan sonra yaz mevsimi sebze ve meyvelerde ise düşük fiyat vurdu.
MEYVELER ZİRAİ DONLA BİRLİKTE YOK OLDU
İlimizde özellikle Baskil başta olmak üzere ilkbaharda yaşanan zirai don sebebiyle kayısı, elma, armut, şeftali ve üzüm gibi meyveler yanmış ve üretici ciddi anlamda zarar etmişti.
İlkbaharda yaşanan zirai donun ardında üreticilerimiz mağdur olurken çok az olan meyvelerin fiyatı da geçmişe nazaran beş-altı kat artmak suretiyle tüketiciyi de olumsuz etkilenmişti.
KARPUZ TARLADA 1 TL
Zirai dondan sonra üreticilerimizi bu kez de fiyatların düşük olması yaktı. İlkbaharda fidenin tanesini 30 TL’den alarak dikim yapan üreticiler, sulama, gübre, zirai ilaç, mazot ve işçi giderlerinin yüksekliği sebebiyle önemli miktarda harcama yaptılar.
Yağışların da bol olması ve havaların serin olmasıyla verimli bir sezon yaşayan üreticiler, karpuzların hasat zamanı geldiğinde fiyatların tarlada 1 TL’ye kadar düşmesi sebebiyle büyük bir mağduriyet yaşadılar.
TOPLAMA MALİYETİNİ BİLE KURTARMIYOR
Fiyatların aşırı düşük olması sebebiyle ürünlerini tarlada bırakmayı ve traktörle sürmeyi tercih eden çiftçiler, karpuzları toplama maliyetini bile kurtarmadığı için tarlalarını bozma yoluna gittiler.
SUÇ KİMDE?
Karpuz fiyatlarının aşırı düşük olmasının en önemli sebebinin kontrolsüz dikim olduğuna dikkat çeken üreticiler, bu duruma İl Tarım Müdürlüğünün ekim politikasının olmamasını sebep gösteriyorlar.
Birçok ilde tarım İl Müdürlüklerinin yangın ürünün hangi bölgeye ne kadar ekileceğini belirlediğini ve bu sebeple dengeli bir üretim planlaması yapıldığına dikkat çeken üreticiler, Elazığ Tarım İl Müdürlüğü’nün bu konuda yetersiz hatta duyarsız kaldığını ifade ediyorlar.
NE YAPILABİLİR?
Çiftçimizin mağdur olmaması ve fiyatların maliyetlerin altına düşmemesi için Tarım İl Müdürlüğü’nün ürün bazında her yıl ekip planlaması yapması, bu planlamanın dışına çıkılmaması adına denetleme yapılması isteniyor.