Hem Suçlu Hem Güçlü

Kaymakamlık makamında doğum günü kutlaması yapan Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç makam odasındaki kutlamayı haber yapan Elazığlı gazeteciyi cezalandırdı. Kaymakamın bu amatörce tavrı kamuoyunda hem suçlu hem güçlü yorumlarının yapılmasına neden oldu.

TAKİP ET

Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Mehmet Nafiz Koca Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Yıldız'ın İlçe Kaymakamı Önder Koç'a doğum günü pastası götürerek makam odasında yapılan doğum günü kutlamasının fotoğraflarını Kaymakamlığın sosyal medya hesaplarından alarak haberleştiren Elazığ Haber Ayrıntı Gazetesi'nin İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Serkan Gürtürk'e verilen idari para cezasının paniklemekten kaynaklı amatörce bir refleks olduğunu söyledi.

TÜM GAZETECİLERE PARMAK SALLAMAK
Koca yaptığı yazılı açıklamada meslektaşları Serkan Gürtürk'e bir devlet kurumunun tepe yöneticisi tarafından üstelik de yapılan habere bir düzeltme veya tekzip talebi olmadan direkt verdirilen idari para cezasının değerli meslektaşımız nezdinde bütün gazetecilere parmak sallamak olduğunu ifade ederek bir gazeteciye parmak sallamanın bir mülki amire yakışmadığını söyledi.

MAKAM ODASINDA PASTALI KUTLAMA
Yapılan haberin haber değerinin de olduğunun altını çizen Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Koca; Sayın Kaymakamın kendi makam odasında üstelik de mesai saatleri içerisinde pastalı meşrubatlı kutlamalara müsaade ederek makamın ciddiyetine yaraşmayan davranışlar sergilediği yetmezmiş gibi kutlama fotoğraflarını da dijital ortamlarda paylaşması nasıl ki bir kabahat ve resmi kurum ciddiyetiyle bağdaşmayan bir durumsa, haber değeri olan bu kutlamayı haberleştiren meslektaşımıza idari para cezası verdirmesi de ayrı bir kabahattir.

KAMUNUN HABER ALMASINA KISITLAMA
Gazeteci kamunun gözü kulağı ve sesidir. Sayın Kaymakam yapmış olduğu kabahati gizlemek için bir gazeteciyi cezalarla susturmaya çalışması kamunun haber alma özgürlüğüne de getirilen bir kısıtlamadır diyen Koca açıklamasının devamında; “Yapılan bir haberde yanlışlık, eksiklik, kasıt veya başka bir şekilde düzeltilmesi gereken bir durum varsa bunun yolu amatörce refkleksler geliştirip gazetecileri cezalandırmak değil, düzeltilmesi için ilgili gazeteye doğru şeklinin yazılı olarak iletilmesi veya tekzip metni gönderilmesiyle olur.” dedi.

AMATÖRCE YÖNETİM MODELİ
Ancak söz konusu yapılan haberle alakalı meslektaşımızın sahibi olduğu gazetenin yazı işleri müdürlüğüne Kaymakam Önder Koç tarafından ne bir düzeltme ne de bir tekzip metni gönderilmediği gibi haber müelliflerinin savunması bile alınmadan para cezası ile tecziye edilmiştir. Diyen başkan Koca şunları kaydetti: “Bu bile Sayın kaymakamın konunun işleyişini bilmediği gibi emri altında çalışan kadrolarının da resmi prosedürlerin nasıl işlediğinden bihaber olduklarının en bariz göstergesidir. Sayın Kaymakam kendisine teslim edilen makam odasını kutlama mekanlarına çevirip bu anları da dijital ortamlarda ölümsüzleştirme eylemini işlediğinden dolayı özelde Çemişgezek'lilerden genelde ise tüm Türk kamuoyundan özür dilemesi gerekirken konuyu haberleştiren meslektaşımızın cezalandırılmasını sağlayarak diğer gazetecilere aba altından sopa göstermesi en hafif tabirle Sayın Kaymakamın bulunduğu makamı amatörce yönetmesi demektir ki bu asla ve asla kabul edilemez.

DEVLET KURUMU CİDDİYETİ
Sayın Kaymakam Önder Koç bu aşamadan sonra yaptığı uygulamanın yanlış olduğunun farkına varmalı usulsüz verilen cezanın kaldırılması için gereğini yapmalı ve devlet kurumunu temsil etmenin ciddiyetine yaraşır tasarrufta bulunmalıdır.

YANLIŞ UYGULAMADAN RÜCU ETMELİDİR
Aynı zamanda Elazığ Basın ve Medya Cemiyetinin kurucu ikinci başkanlığını da yapmış olan meslektaşımız Serkan Gürtürk'e verilen bu cezanın Elazığ basınının tümüne verilmiş olduğunu kabul etmemiz istenmiyorsa Sayın Kaymakam değerli meslektaşımıza karşı yapılan yanlışlıktan rücu etmelidir.

Bakmadan Geçme